КЗК изхарчила 3.9 млн. лв., а събрала 25 млн. лв.

КЗК е внесла в държавната хазна над 25 милиона лева от глоби за миналата година. Комисията е образувала 726 и е приела 1007 решения, съобщи председателят на КЗК Петко Николов, цитиран от БТВ.

Той оцени положително работата на Комисията, тя има висок финансов ефект, защото осигурява на бюджета 25 млн. лева, а годишната издръжка е 3.9 млн. лева. От наложените глоби доброволно са платени санкции за 1 млн. лв., а останалите решения са дадени на Националната агенция по приходите (НАП) за изпълнение.

Николов посочи още, че работата на КЗК се радва на голям процент одобрение. За това свидетелства фактът, че Върховният административен съд (ВАС) потвърждава 85% от обжалваните решения, произнася се в 4% от случаите срещу КЗК, а останалите връща за ново разглеждане.

От Комисията настояват за въвеждане на наказателна отговорност за участие в картел, както е в 11 други държави в Европейския съюз. Николов заяви, че настояват за промяната от 7 години. 

КЗК отчита доверие в жалбоподателите в сферата на обществените поръчки. През миналата година в комисията са постъпили 940 жалби, по които са взети 474 решения, от които 186 са били в полза на жалбоподателите. Комисията отбелязва и ръст в жалбите за нелоялно конкуренция, свързани най-вече с имитация на марка или на фирма. През миналата година са установени 43 нарушения в тази сфера и са наложени глоби за близо четири милиона лева.

Коментари

Задължително поле