Доживотна присъда за двама мъже, предизвикали експлозията на сомалийския самолет през февруари

Военен съд в сомалийската столица даде доживотни присъди на двама мъже, отговорни за експлозията през февруари на борда на пътническия самолет, който направи аварийно кацане с огромна дупка в корпуса, съобщава вестник Toronto Sun, предаде "Фокус".

Експлозията се е случила на борда DAALLO Airlines Airbus A321 на около 15 минути, след като самолетът, с 75 пътници, излетя от летището в Могадишу. Бивш високопоставен служител по сигурността на летището в сомалийската столица получи присъда за подготовката на преносим компютър, използван за взривяване на самолета. Другият обвиняем бе осъден задочно. Нападението, отговорност за което пое ислямистката екстремистка групировка "Ал Шабаб", уби един пътник, смятан за предполагаем самоубийствен атентатор. Тялото му беше открито северно от Могадишу.

Военният съд в Сомалия издаде присъди и срещу осем други души, включително една жена, за ролите им в планирането на атентата. Те получиха наказания за лишаване от свобода за период между шест месеца и четири години. Шестима други заподозрени бяха оправдани и освободени от ареста.

Коментари

Задължително поле