Пловдивчани предложиха 8 локации в града за Дом на операта

Пловдивчани предложиха 8 подходящи локации за бъдещ Дом на операта в града под тепетата по време на обществено обсъждане, организирано от местен инициативен комитет. Той се оглавява от бившия председател на Общинския съвет арх. Илко Николов, изпълнителния директор на "КЦМ-2000" АД Никола Добрев, бизнесмена общественик Любозар Фратев и почетния консул на Германия в Пловдив Мариdна Чолакова и икономиста Георги Стоев, които успяха да съберат над 8000 подписа в подкрепа на инициативата "Дом за Пловдивската опера". Крайният срок за събиране на подписката е 3 юни, след което тя ще внесена в Общинския съвет.

Ако 51-те старейшини застанат зад гражданската инициатива с гласовете си, на смета Иван Тотев ще бъде възложено да отреде общински терен и да организира международен конкурс за идеен и технически проект на Дома на операта. Той ще е първата нова сграда за култура, построена в града под тепетата през последните 30 години. Идеята е Домът на операта да разполага със зала с 1000 седящи места и с възможност за преграждане и редуциране на капацитета до 500-700 души, 2 по-малки зали с по 300 места за детски оперен театър, 3 репетиционни за оркестър, хор, балет и солисти, външна сцена, звукозаписно студио, работилници и ателиета, гримьорни, гардероб, кафе ресторант, магазини, билетно-информационен център, подземен паркинг за 100 коли, хранилище, обслужващи, технически и административни помещения и преместваеми търговски обекти.

Всичко трябва да се реализира в разгъната застроена площ под 13 000 кв. метра.
Четири от предлаганите като най-подходящи места за Дом на операта в Пловдив са от двете страни на река Марица и непосредствена близост с нея, като най-атрактивните и апетитни терени са на мястото на бившия щаб на армията зад Паметника на Съединението и на територията на Международен панаир до Палата 2. Останалите обсъждани локации са 2 терена в район "Тракия" край пощата и хотел SPS и други 2 на площад "Централен" - Централна поща и Концертната зала на бившия Партиен дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура