България предаде на Естония щафетата за председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Снимка: Министерство на външните работи

126-ата сесия на Комитета на министрите на страните членки на Съвета на Европа се проведе днес в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов. С това събитие приключи шестмесечното Българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и предаването на председателството на Естония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Първия дипломат на страната Даниел Митов откри сесията, а неин специален гост бе президентът Росен Плевнелиев. Участваха представители от всички 47 страни членки на Съвета на Европа, сред които 16 министри на външните работи.

„Българското председателство бе успешно и ползотворно за Европа“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той приветства успешното изпълнение на заложените приоритети и изрази убеденост, че следващите председатели от Естония и Кипър ще продължат усилията на страната ни в реализацията на добрите инициативи.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд поздрави страната ни за успешното председателство, и изтъкна тежките времена, в които България е трябвало да изпълнява своите приоритети.

Министър Даниел Митов очерта приоритетите на изминалото българско председателство по време на обща пресконференция с Генералния секретар на Организацията Торбьорн Ягланд и външния министър на Естония Марина Калюранд. Акцента бе върху три основни направления: защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора; защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. „По линия на тези приоритети бяха осъществени редица значими събития и бяха приети важни документи, които определят насоките в работата на Съвета на Европа през следващите години“, подчерта в изказването си министър Митов.„Действията на нашето Председателство, в контекста на развитието на политическите процеси, бяха насочени към укрепване на демократичната сигурност в Европа“, заяви той и добави, че ще продължим съвместната работа с предстоящото Естонско председателство.

По време на церемонията по предаване на председателството министър Даниел Митов връчи най-високото отличие на МВнР – Златна лаврова клонка на Секретаря на Комитета на министрите на СЕ Мирей Полюс. В рамките на събитието министър Митов проведе и двустранни срещи с външните министри Унгария, Сърбия, Украйна, Молова, Босна и Херцеговина и др.

„Естония ще продължи успешната работа на България в сферата на защитата правата на детето, както и всички добри инициативи, предприети от българското председателство“, заяви в своето изказване новият председател на Комитета на министрите – външният министър на Естония Марина Калюранд. Тя представи трите приоритетни направления на естонско председателство – човешките права и върховенството на закона в онлайн пространството, равенството между половете и правата на децата. „По третия приоритет – защита правата на децата - Естония ще работи и в контекста на свето председателство на УНИЦЕФ“, коментира министър Калюранд. Тя допълни, че Естония ще сподели максимално много опит в сферата на киберсигурността и е-правителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини