Испанските власти издадоха нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Осъдиха футболист от Сандански за отвличане

Роми нападнаха ученичка на пазара в Благоевград

Земетресение разлюля Южна Гърция Трусът е бил с магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер

Министерство на енергетиката провери подготовката на ЕРП Север за зимата

А1 стартира свое мобилно приложение за следене на спортни резултати

Установени са 104 трошки да гният по улиците на Велико Търново Премахнати са общо 7 излезли от употреба возила през тази година

Вижте как минувачи спасиха 4 човека от паднал в реката автомобил (ВИДЕО)

Откриха диво прасе с африканска чума в района на Асеновград

Трима учени спечелиха Нобел за икономика – за облекчаване на глобалната бедност

52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Шуменец плаши радио с бомба заради сръбска музика

Англичанин е починал в София след употреба на наркотици

Алек и Хилария Болдуин разкриха пола на бебето си (ВИДЕО)

България предаде на Естония щафетата за председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Снимка: Министерство на външните работи

126-ата сесия на Комитета на министрите на страните членки на Съвета на Европа се проведе днес в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов. С това събитие приключи шестмесечното Българско председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа и предаването на председателството на Естония, съобщиха от Министерството на външните работи.

Първия дипломат на страната Даниел Митов откри сесията, а неин специален гост бе президентът Росен Плевнелиев. Участваха представители от всички 47 страни членки на Съвета на Европа, сред които 16 министри на външните работи.

„Българското председателство бе успешно и ползотворно за Европа“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Той приветства успешното изпълнение на заложените приоритети и изрази убеденост, че следващите председатели от Естония и Кипър ще продължат усилията на страната ни в реализацията на добрите инициативи.

Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд поздрави страната ни за успешното председателство, и изтъкна тежките времена, в които България е трябвало да изпълнява своите приоритети.

Министър Даниел Митов очерта приоритетите на изминалото българско председателство по време на обща пресконференция с Генералния секретар на Организацията Торбьорн Ягланд и външния министър на Естония Марина Калюранд. Акцента бе върху три основни направления: защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора; защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. „По линия на тези приоритети бяха осъществени редица значими събития и бяха приети важни документи, които определят насоките в работата на Съвета на Европа през следващите години“, подчерта в изказването си министър Митов.„Действията на нашето Председателство, в контекста на развитието на политическите процеси, бяха насочени към укрепване на демократичната сигурност в Европа“, заяви той и добави, че ще продължим съвместната работа с предстоящото Естонско председателство.

По време на церемонията по предаване на председателството министър Даниел Митов връчи най-високото отличие на МВнР – Златна лаврова клонка на Секретаря на Комитета на министрите на СЕ Мирей Полюс. В рамките на събитието министър Митов проведе и двустранни срещи с външните министри Унгария, Сърбия, Украйна, Молова, Босна и Херцеговина и др.

„Естония ще продължи успешната работа на България в сферата на защитата правата на детето, както и всички добри инициативи, предприети от българското председателство“, заяви в своето изказване новият председател на Комитета на министрите – външният министър на Естония Марина Калюранд. Тя представи трите приоритетни направления на естонско председателство – човешките права и върховенството на закона в онлайн пространството, равенството между половете и правата на децата. „По третия приоритет – защита правата на децата – Естония ще работи и в контекста на свето председателство на УНИЦЕФ“, коментира министър Калюранд. Тя допълни, че Естония ще сподели максимално много опит в сферата на киберсигурността и е-правителството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.