Нов Терминал 1 при концесия на летище София

Страната търси 660 млн. лв. накуп от бъдещия оператор

Държавата отдава аерогарата за 35 години, чака 1,2 млрд. лв.

Държавата ще отдаде на концесия летище София за 35 години. Концесионерът ще е задължен да реализира инвестиции за минимум 306 545 млн. лева и да изгради нов пътнически Терминал 1 със седем ръкава и 5 входа за пътници, с капацитет на обслужване 3 млн. души годишно. Терминалът трябва да бъде въведен в експлоатация за срок до 5 години от одобряването на Подробен устройствен план. Това стана ясно от документацията за процедурата, публикувана в официалния вестник на ЕС. Минималните изисквания към участниците в откритата процедура са да имат опит като летищен оператор на поне едно международно летище с пътникопоток над 6 млн. пътници годишно, да разполагат с необходимото техническо оборудване, както и с квалифициран технически персонал, да имат опит при изграждането на летищна инфраструктура и да дадат надеждни гаранции за осигуряване на финансирането.

Бъдещият концесионер трябва да плати минимално еднократно концесионна вноска не по-малка от 550 млн. лева без ДДС (660 млн. лева с ДДС). Размерът на годишното концесионното плащане не може да бъде по-малък от 9 957 000 лева без ДДС или около 12 млн. с данъка.

Половината от постъпленията от концесията, които трябва да надхвърлят 1,2 млрд. за целия период, ще се използват от държавата за оздравяване на БДЖ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции