Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла

Ким Кардашиян и Кание Уест кръстиха дъщеричката си Чикаго

Дългото излежаване през уикенда е полезно за здравето, казват учени

Румен Петков проведе среща с Владислав Кононов, изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество

Задържаха 16-годишен куриер на измамници с „пратка” от 76 000 лв.

Китайци ще купуват винарски изби в Пловдивско

Китайски бизнесмени проявяват интерес към винарски изби в Пловдивска област, които са готови да закупят, стана ясно покрай посещението в града под тепетата на делегация от азиатската държава, водена от Джоу Уенджун, зам.-председател на комисията по външна политика в Народния политически консултативен съвет на китайския народ.

„Китайският капитал е готов да инвестира във българското винопроизводство, дори и чрез закупуването на винарни, тъй като страната ни е голям вносител на вино. В нашата делегация има представители на бизнеса, които имат силен интерес към винарския сектор в България“, заяви Джоу Уенджун в Пловдив, където се срещна с председателя на Общинския съвет Савина Петкова.

Според Джоу Уенджун другите сфери за развитие на връзките между Китай и България са туризмът, образованието и културата. „Останах силно впечатлен от българското гостоприемство и природата на страната ви. Всяка година 100 милиона китайски туристи пътуват по света и пред България се открива невероятен потенциал да ги привлече, акцентирайки на разнообразния си туристически продукт. Образованието е също една реална възможност за развитие. Не е пречка китайските студенти да изберат българските университети“, допълни Джоу Уенджун.

Според китайския ръководител тепърва предстои още по-голяма динамика в развитието на взаимоотношенията в областта на културата между двете държава предвид и факта, че Пловдив ще е Европейска столица на Културата през 2019 година. Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински сподели, че всъщност българският и китайски народ са колкото различни, толкова и близки помежду си. „Бизнесът е важен елемент от нашите взаимоотношения, но културата е тази, която ни превръща от човеци в хора. Пловдив ще бъде Европейска столица на Културата през 2019 г., но тази титла остава завинаги, тъй като градът ще бъде част от мрежата на столиците на културата. Това го превръща в един от културните центрове в света и съм сигурен, че ще е любопитно за китайския турист да го опознае“, заяви Валери Кьорлински.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.