Китайци ще купуват винарски изби в Пловдивско

Китайски бизнесмени проявяват интерес към винарски изби в Пловдивска област, които са готови да закупят, стана ясно покрай посещението в града под тепетата на делегация от азиатската държава, водена от Джоу Уенджун, зам.-председател на комисията по външна политика в Народния политически консултативен съвет на китайския народ.

"Китайският капитал е готов да инвестира във българското винопроизводство, дори и чрез закупуването на винарни, тъй като страната ни е голям вносител на вино. В нашата делегация има представители на бизнеса, които имат силен интерес към винарския сектор в България", заяви Джоу Уенджун в Пловдив, където се срещна с председателя на Общинския съвет Савина Петкова.

Според Джоу Уенджун другите сфери за развитие на връзките между Китай и България са туризмът, образованието и културата. "Останах силно впечатлен от българското гостоприемство и природата на страната ви. Всяка година 100 милиона китайски туристи пътуват по света и пред България се открива невероятен потенциал да ги привлече, акцентирайки на разнообразния си туристически продукт. Образованието е също една реална възможност за развитие. Не е пречка китайските студенти да изберат българските университети", допълни Джоу Уенджун.

Според китайския ръководител тепърва предстои още по-голяма динамика в развитието на взаимоотношенията в областта на културата между двете държава предвид и факта, че Пловдив ще е Европейска столица на Културата през 2019 година. Изпълнителният директор на Фондация "Пловдив 2019" Валери Кьорлински сподели, че всъщност българският и китайски народ са колкото различни, толкова и близки помежду си. "Бизнесът е важен елемент от нашите взаимоотношения, но културата е тази, която ни превръща от човеци в хора. Пловдив ще бъде Европейска столица на Културата през 2019 г., но тази титла остава завинаги, тъй като градът ще бъде част от мрежата на столиците на културата. Това го превръща в един от културните центрове в света и съм сигурен, че ще е любопитно за китайския турист да го опознае", заяви Валери Кьорлински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции