Народното събрание създаде Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Народното събрание създаде Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Това стана с приемането на промените в Закона за енергетиката приети от депутатите на второ четене, предаде „Фокус”.

Вноската, която ще се внася във фонда от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Булгартрансгаз ще бъде в размер на 5% от приходите им. С друга промяна в закона КЕВР няма да регулира цените за продажба на топлинна енергия и няма да определя цените на производителите, които съгласно одитираните годишни финансови отчети за някоя от предходните 3 години имат общи годишни приходи над 5 000 000 лева и приходите им от продажба на електрическа енергия от комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия надвишават 35% от общите им годишни приходи, освен ако тези производители осъществяват пренос и снабдяване с топлинна енергия на битови клиенти или използват произведената топлинна енергия за производството на растителна продукция.

С промените в Закона за енергетиката приходите от продажба чрез търг на всички разпределени на България квоти за инсталации, се премахва изискването на 70% от приходите от продажбата на допълнителните квоти за емисии на парникови газове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес