Строителна компания №1 на Китай с интерес към концесията на летище Пловдив

Най-голямата строителна компания в Китай - "Чайна канстръкшън", проявява сериозен инвеститорски интерес към концесията на летище Пловдив, съобщи от Поднебесната империя председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.

Аеропортът край града под тепетата може да бъде превърнат в модерен карго терминал по световен стандарт и основен логистичен център в Югоизточна Европа. Това стана ясно след една от работните срещи по време на посещението в Китай на делегация на ПП ГЕРБ, водена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. В делегацията са включени още членът на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Менда Стоянова, председателят на парламентарната комисия по енергетика и областен координатор на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев и международният секретар на ГЕРБ София Цветкова.

По време на срещата представителите на "Чайна канстръкшън" са обявили, че още следващата седмица ще посетят България и спешно ще се запознаят на място както с обявената процедура по концесията, така и с технически характеристики на летището в Пловдив. "Концесията предлага много атрактивни възможности пред бъдещия инвеститор, защото летище Пловдив се намира на стратегическо място както в България, така и на пътя между Азия и Европа. Покрай самото летище минава автомагистрала "Тракия", а на километри от аеропорта АМ "Тракия" се свързва с АМ "Марица", която стига до границата с Турция. На 60 км от Пловдив е Хасково, а двете области заедно формират изключително привлекателната за инвеститори икономическа зона "Тракия", посочи Менда Стоянова.

Делян Добрев пък презентира пред китайците възможностите и перспективите, които граничащият с Турция и Гърция Хасковски регион предлага за инвестиции, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов представи възможностите за инвестиции и в други региони на България. Цветанов подчерта, че по-голямата част от общините в България се управляват от кметове на ГЕРБ, които са готови да си сътрудничат със стратегически чуждестранни инвеститори. По време на срещата са обсъждани проектите за автомагистралите "Хемус" и "Струма", въпросите около построяването на тунела под Шипка и пътя Русе - Свиленград. От ръководството на ГЕРБ са уверили китайците, че страната ни е приела нов Закон за концесиите, който прави възможностите за инвестиции в България още по-привлекателни, и че предстоят промени в Закона за публично-частно партньорство, свързан също с инвестициите у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес