Прокуратурата: 123 305 лв. са прибрали телефонни измамници от възрастни хора в Търговищко

Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга „Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Реджеп Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

АПИ стартира обществени поръчки за половин милиард лева

Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Лиляна Павлова: Очакваме повишение на стокооборота с Казахстан

Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-казахстански бизнес-форум в Астана, предаде „Фокус“.

„Оптимист съм за стокооборота между двете държави. Проведените срещи с първия вицепремиер на Казахстан и проведените срещи съответно с ресорните министри на инвестициите, на развитието ми дават надежда, че когато имаме съгласието на политическо ниво, имаме много сериозно сътрудничество“, допълни министър Павлова.

Тя уточни, че българската делегация в Казахстан включва и представители на българския парламент, на групата за приятелство с Казахстан.

„Подписаните документи за сътрудничество също дават увереност че пътната карта, която беше подписана още през 2014 година за съвместно сътрудничество се изпълнява. С подкрепата на двете правителства можем да кажем, че наистина очакваме повишение на стокооборота“, каза още министър Лиляна Павлова.

България и Казахстан ще се сътрудничат в процедури по приватизацията и публично-частното партньорство, каза още министърът на благоустройството.

Темата с процедурите по приватизация е нова и различна, извън стандартните области на междуправителствено и междутърговско сътрудничество, тъй като в Казахстан в момента се подготвя нов кръг приватизация на дружества, уточни министър Павлова.

„Това, което беше постигнато като договорености и с нашето Министерство на икономиката и с Агенцията по приватизация, е това тези обекти, които ще бъдат в процедура на приватизация тук, да бъдат правени съвместно с българската Агенция за приватизация. Това е една нова и интересна област“, допълни Лиляна Павлова.

Тя каза още, че в рамките на посещението на българската делегация в четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество в Астана е проведена и среща на тема „строителство и инфраструктура“ с казахстанския голям строителен холдинг, който подкрепя и финансира с различни фондове и програми инфраструктури за строителство.

„Много е интересен опитът на Казахстан в публично-частното партньорство именно в изграждането на пътна инфраструктура. Това е нещо, което тепърва в България искаме да развиваме. Тук сътрудничеството между Пътната агенция и този държавен холдинг на Казахстан е да направим съвместни проекти за публично-частно партньорство в пътната инфраструктура и други инфраструктурни обекти. Същият този фонд има специален под-фонд, който се занимава с жилищни сгради и жилищно строителство. Жилищната политика е много важна тема за Министерството на регионалното развитие. Ние от своя страна представихме програмата ни за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, каквато в Казахстан нямат. Тук постигнахме договореност за обмен на опит и на министерско равнище, но и с възможност Българската банка за развитие с аналогичния тук фонд да работят по програми за социално слаби, програми за млади семейства, програма за целенасочена жилищна политика, каквато имаме за северозападна България“, каза още министър Павлова.

Тя допълни, че другата важна тема на българо-казахстанското сътрудничество е туризмът.

„Работи се за целите на туризма, за създаване на съвместни дейности в туризма и то не само по Черноморието, а във всички сектори на тази индустрия у нас“, заяви Павлова.

По отношение на енергетиката е било представено желанието на българското правителство за диверсификация на източниците и за предстоящото изграждане на газопреносния хъб „Балкан“.

„Получихме, разбира се, подкрепата на Казахстан, въпреки, че Казахстан е богат на нефт, не на газ, но имаме посоки за развитие в тази област“, каза още министър Лиляна Павлова.

„В рамките на днешната Четвърта сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество в Астана бяха постигнати няколко важни резултата от съвместното ни търговско-икономическо сътрудничество.  Вече над 40 българо-казахстански фирми работят в различни сектори на икономиката. Няколко са приоритетните области, в които продължаваме да разширяваме нашето сътрудничество. Първо, традиционно за двете държави е селското стопанство, в областите на хранителната и преработвателната промишленост чрез въвеждането на предприятия, иновации и технологии за преработка. В тази област има огромен потенциал и вече съществуващи взаимоотношения“, допълни министърът.

Павлова уточни, че втората важна тема, по която е имало сериозни разговори на няколко нива, е темата за енергийната ефективност.

„Създаденият Фонд за енергийна ефективност от 2004-та година със съдействието на Световната банка е даван нееднократно на казахстанската страна като добър пример. Днес беше постигната договореност за сътрудничество и партньорство между българския Фонд за енергийна ефективност и съответно тукашния му аналог за съвместно сътрудничество“, допълни Лиляна Павлова.

По думите й България традиционно изнася за Казахстан медикаменти, козметика, медицинска продукция и медицинско оборудване.

„Имаме много представители на българския бизнес тук, така че се надяваме на разширение на износа и доставки в рамките и на бизнес-форума, който се провежда в Астана“, каза още министър Лиляна Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.