В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Лиляна Павлова: Очакваме повишение на стокооборота с Казахстан

Очаква се повишение на стокооборота между Казахстан и България, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-казахстански бизнес-форум в Астана, предаде „Фокус“.

„Оптимист съм за стокооборота между двете държави. Проведените срещи с първия вицепремиер на Казахстан и проведените срещи съответно с ресорните министри на инвестициите, на развитието ми дават надежда, че когато имаме съгласието на политическо ниво, имаме много сериозно сътрудничество“, допълни министър Павлова.

Тя уточни, че българската делегация в Казахстан включва и представители на българския парламент, на групата за приятелство с Казахстан.

„Подписаните документи за сътрудничество също дават увереност че пътната карта, която беше подписана още през 2014 година за съвместно сътрудничество се изпълнява. С подкрепата на двете правителства можем да кажем, че наистина очакваме повишение на стокооборота“, каза още министър Лиляна Павлова.

България и Казахстан ще се сътрудничат в процедури по приватизацията и публично-частното партньорство, каза още министърът на благоустройството.

Темата с процедурите по приватизация е нова и различна, извън стандартните области на междуправителствено и междутърговско сътрудничество, тъй като в Казахстан в момента се подготвя нов кръг приватизация на дружества, уточни министър Павлова.

„Това, което беше постигнато като договорености и с нашето Министерство на икономиката и с Агенцията по приватизация, е това тези обекти, които ще бъдат в процедура на приватизация тук, да бъдат правени съвместно с българската Агенция за приватизация. Това е една нова и интересна област“, допълни Лиляна Павлова.

Тя каза още, че в рамките на посещението на българската делегация в четвъртата сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество в Астана е проведена и среща на тема „строителство и инфраструктура“ с казахстанския голям строителен холдинг, който подкрепя и финансира с различни фондове и програми инфраструктури за строителство.

„Много е интересен опитът на Казахстан в публично-частното партньорство именно в изграждането на пътна инфраструктура. Това е нещо, което тепърва в България искаме да развиваме. Тук сътрудничеството между Пътната агенция и този държавен холдинг на Казахстан е да направим съвместни проекти за публично-частно партньорство в пътната инфраструктура и други инфраструктурни обекти. Същият този фонд има специален под-фонд, който се занимава с жилищни сгради и жилищно строителство. Жилищната политика е много важна тема за Министерството на регионалното развитие. Ние от своя страна представихме програмата ни за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, каквато в Казахстан нямат. Тук постигнахме договореност за обмен на опит и на министерско равнище, но и с възможност Българската банка за развитие с аналогичния тук фонд да работят по програми за социално слаби, програми за млади семейства, програма за целенасочена жилищна политика, каквато имаме за северозападна България“, каза още министър Павлова.

Тя допълни, че другата важна тема на българо-казахстанското сътрудничество е туризмът.

„Работи се за целите на туризма, за създаване на съвместни дейности в туризма и то не само по Черноморието, а във всички сектори на тази индустрия у нас“, заяви Павлова.

По отношение на енергетиката е било представено желанието на българското правителство за диверсификация на източниците и за предстоящото изграждане на газопреносния хъб „Балкан“.

„Получихме, разбира се, подкрепата на Казахстан, въпреки, че Казахстан е богат на нефт, не на газ, но имаме посоки за развитие в тази област“, каза още министър Лиляна Павлова.

„В рамките на днешната Четвърта сесия на Междуправителствената българо-казахстанска комисия за икономическо сътрудничество в Астана бяха постигнати няколко важни резултата от съвместното ни търговско-икономическо сътрудничество.  Вече над 40 българо-казахстански фирми работят в различни сектори на икономиката. Няколко са приоритетните области, в които продължаваме да разширяваме нашето сътрудничество. Първо, традиционно за двете държави е селското стопанство, в областите на хранителната и преработвателната промишленост чрез въвеждането на предприятия, иновации и технологии за преработка. В тази област има огромен потенциал и вече съществуващи взаимоотношения“, допълни министърът.

Павлова уточни, че втората важна тема, по която е имало сериозни разговори на няколко нива, е темата за енергийната ефективност.

„Създаденият Фонд за енергийна ефективност от 2004-та година със съдействието на Световната банка е даван нееднократно на казахстанската страна като добър пример. Днес беше постигната договореност за сътрудничество и партньорство между българския Фонд за енергийна ефективност и съответно тукашния му аналог за съвместно сътрудничество“, допълни Лиляна Павлова.

По думите й България традиционно изнася за Казахстан медикаменти, козметика, медицинска продукция и медицинско оборудване.

„Имаме много представители на българския бизнес тук, така че се надяваме на разширение на износа и доставки в рамките и на бизнес-форума, който се провежда в Астана“, каза още министър Лиляна Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.