Пчеларите прогнозират дефицит на мед

"По всяка вероятност тази година ще има дефицит на пчелен мед", обяви в интервю за „Фокус” инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. Той коментира, че трябва да се подобри комуникацията в работата между институциите, пчеларите и бизнеса.

"Природата си каза думата - годината започна твърде неблагоприятно и по всяка вероятност ще има дефицит на пчелен мед”, допълни още инж. Михайлов. Той посочи, че пчеларите работят с търговци и преработватели на едро, но поясни, че връзката между тях е много несигурна. По думите му тези търговци не се вслушват в предложенията на пчеларите и се съобразяват със свои си критерии за мед и борсовите цени и поставят много ниска изкупна цена на меда. Според него обаче заради лошото време, тази година ще има дефицит на продукцията.

„Българският пчелен мед в Европейския съюз е на едно от първите места по качество. Въпросът е, че не можем да произвеждаме достатъчно количество, за да задоволяваме търсенето. Страна като Китай, която е най-големият производител и консуматор на пчелен мед прибягва до нашата продукция, защото тя е на изключително високо ниво и то не само по органолептични, но и физикохимични показатели. Медът ни е фантастичен. Въпросът е да имаме по-добра организация и реклама и съответно по-голямо производство, за да имаме по-голям ефект от нашата дейност”, каза още инж. Михайлов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес