Кръвен тест засича генетични аномалии още в третия месец от бременността

Бъдещите майки от България вече могат да изследват плода си за генетични аномалии още след 10-ата седмица на бременността само като дадат кръвна проба. Авангардната американска технология представи във Варна проф. Роджър Дейнти, научен директор на отличената от кралица Елизабет II лаборатория за съхранение на стволови клетки Future Health.

Клиенти на двете й бази - в Лондон и в Швейцария, са семейства от над 65 държави от цял свят. Тестът открива в най-ранен стадий синдромите на Даун, Едуардс и Патау. Чрез него по желание още в 3-ия месец на бременността може да се определи и полът на бебето, посочи проф. Дейнти. Резултатът е готов до 5 дни при 99,8% точност, каквато стандартната диагностика чрез серумно изследване и ултразвук не гарантират. Няма и риск от аборт, какъвто съществува при амниоцентезата, посочи специалистът.

Откриването на генетични аномалии поне месец по-рано от прилаганите сега методи позволява и по-лесно и безопасно прекъсване на рисковата бременност, коментира д-р Николай Колев от Медицинския университет във Варна. Няколко българки вече са си направили теста срещу 1400 лв., ползвайки услугите на представител на Future Health, който има офиси в големите градове. "Надяваме се в бъдеще здравната каса да поеме поне част от цената на изследването, което е препоръчително за бременни над 35 г. и такива с фамилна обремененост", каза д-р Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве