Митрополит Антоний: Становището на Църквата е свързано със запазването на правото на личния избор на самите донори

Изчислете какъв данък на колата ще плащате за 2019 г.

Какво искат геймърите, като отидат при Свети Петър?

Йорданка Фандъкова: Към момента проверка показва, че на депо има около 7200 т павета на площадките на „Софинвест”

Зам.-министър Николай Проданов: Местата за лишаване от свобода не могат да се сравнят с домашния уют

Шефът на ПСС: Загиналият лекар в Стара планина е надценил възможностите си Това бе една от най-тежките акции за спасителите през този сезон, заяви Емил Нешев

Космическият апарат „Вояджър 2” излезе от Слънчевата система

Искрен Веселинов, шеф на комисията по регионална политика в НС, пред „Труд“: Фирмите да могат да съдят за уронване на имидж Огромният проблем с чуждите фирми е техният синдром на недосегаемост

Слънчево време днес, максималните температури ще са между 3° и 8°

Русия уведоми САЩ, че стратегическите й бомбардировачи „Ту-160“ ще напуснат Венецуела в петък

Майк Помпео: Вашингтон ще работи за нови ограничения върху балистичните ракети на Иран

Американски таблоид призна, че е „покрил“ истории за Доналд Тръмп

Загиналият в Стара планина турист е бил лекар в столична болница

47-годишен мъж изгоря при пожар във фургон край Сандански

Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО) Четирима души са загинали, а 43 са ранени

„Техномаркет” – край на схемите

Новият мениджмънт на компанията е амбициран да играе по правилата

В края на октомври миналата година, Софийски градски съд взе решение бившият собственик на „Техномаркет” Николай Китов да бъде екстрадиран в Италия. Припомняме, че Китов беше задържан на 7 юли 2015 г. с европейска заповед за арест, издадена от съда в Монца заради т.нар. афера „Карусел”, свързана с данъчни престъпления при доставки на битова електроника чрез фиктивни сделки.Твърдението на италианските власти е, че бизнесменът е участвал в престъпна схема, нанесла щети за над 70 млн. евро на италианския бюджет

Междувременно, през 2016 г. беше извършена смяна на собствеността в „Техномаркет”, като понастоящем дружеството се контролира от българската фирма „НСН Инвестмънт”, която до преди дни бе собственост на депутата Делян Пеевски.

Източници на „Труд” в „Техномаркет” разкриват, че Николай Китов всъщност не се е ограничил само до схемите си в Италия, станали достояние благодарение на воденото от италианските служби разследване, а е организирал и сключването на привидни договори на местна почва, чрез които през годините е ощетявал значително ръководената от него компания „Техномаркет”.

Според запознатите, схемата е била изключително ефективна, а щетите за „Техномаркет” се измерват с десетки милиони лева, които вместо да бъдат инвестирани в развитие на дружеството, са потъвали в други дружества под контрола на Китов и свързаните с него лица.

През 2006 г. и 2007 г. „Техномаркет” е разполагало с 14 собствени магазина на територията на страната и множество парцели на изключително атрактивни локации, които почти по едно и също време, са били прехвърлени на контролираното от Николай Китов дружество ”Глориент инвестмънт БГ”. Въпреки че формално в нотариалните актове е била определена покупна цена (макар и силно занижена), ефективно пари по тези сделки никога не са постъпвали в продавача „Техномаркет”. Вместо това е бил създаден

привиден дълг на „Техномаркет” към чуждестранно офшорно дружество

– ”Pamtex LLC”, който дълг ”Глориент инвестмънт БГ” е поело, също фиктивно, вместо цена за имотите.По това време и трите дружества са под контрола на едни и същи лица.

Веднага след като „Техномаркет” е „продало” цялата си магазинна мрежа, са били сключени и договори за наем, по силата на които дружеството е продължило да ползва магазините си, но вече не като собственик, а като наемател и то при твърде висок наем, който всеки месец е отчислявало на „новия собственик” – „Глориент инвестмънт БГ”. Нещо повече, дори разходите за инвестиции – строителство, ремонти и подобрения във вече „чуждите” имоти също са били за сметка на „Техномаркет”.

Липсата на всякаква икономическа логика в подобна схема

(да продадеш собствените си магазини за без пари, а после да ги „наемеш” обратно, но този път да заплащаш ефективно сериозен по размер наем), организирана и изпълнена от бившите собственици на „Техномаркет” Николай Китов и Христо Кусев, не е попречила същата да работи безотказно почти 10 години.

За този период към дружеството „Глориент инвестмънт БГ”, собственост на двамата бизнесмени, са потекли над 140 млн. лв., които, вместо да бъдат инвестирани в разширяване на бизнеса и укрепване на пазарните позиции на „Техномаркет”, на практика са били източени от касата на дружеството.

След придобиването на „Техномаркет” от „НСН Инвестмънт”, тази порочна практика незабавно е била прекратена, като „Труд” научи, че вече са заведени съдебни производства спрямо ”Глориент инвестмънт БГ”, за да бъде защитена собствеността на най-голямата верига за едра и дребна техника в страната.

Според новия мениджмънт на компанията, „наследството” от Николай Китов, организираните от него схеми за източване на дружеството, както и настоящите му претенциивърху магазинната мрежа, няма да попречат на „Техномаркет” и занапред да бъде лидер на пазара.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.