Путин печели изборите в Русия с близо 74%, показват екзитполовете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 март 2018

АСЕАН и австралийският премиер призоваха КНДР да прекрати ядрената си програма

Мазилка падна от къща и рани жена в Пловдив

Бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич: Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово

Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Мирзаянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

„Техномаркет” – край на схемите

Новият мениджмънт на компанията е амбициран да играе по правилата

В края на октомври миналата година, Софийски градски съд взе решение бившият собственик на „Техномаркет” Николай Китов да бъде екстрадиран в Италия. Припомняме, че Китов беше задържан на 7 юли 2015 г. с европейска заповед за арест, издадена от съда в Монца заради т.нар. афера „Карусел”, свързана с данъчни престъпления при доставки на битова електроника чрез фиктивни сделки.Твърдението на италианските власти е, че бизнесменът е участвал в престъпна схема, нанесла щети за над 70 млн. евро на италианския бюджет

Междувременно, през 2016 г. беше извършена смяна на собствеността в „Техномаркет”, като понастоящем дружеството се контролира от българската фирма „НСН Инвестмънт”, която до преди дни бе собственост на депутата Делян Пеевски.

Източници на „Труд” в „Техномаркет” разкриват, че Николай Китов всъщност не се е ограничил само до схемите си в Италия, станали достояние благодарение на воденото от италианските служби разследване, а е организирал и сключването на привидни договори на местна почва, чрез които през годините е ощетявал значително ръководената от него компания „Техномаркет”.

Според запознатите, схемата е била изключително ефективна, а щетите за „Техномаркет” се измерват с десетки милиони лева, които вместо да бъдат инвестирани в развитие на дружеството, са потъвали в други дружества под контрола на Китов и свързаните с него лица.

През 2006 г. и 2007 г. „Техномаркет” е разполагало с 14 собствени магазина на територията на страната и множество парцели на изключително атрактивни локации, които почти по едно и също време, са били прехвърлени на контролираното от Николай Китов дружество ”Глориент инвестмънт БГ”. Въпреки че формално в нотариалните актове е била определена покупна цена (макар и силно занижена), ефективно пари по тези сделки никога не са постъпвали в продавача „Техномаркет”. Вместо това е бил създаден

привиден дълг на „Техномаркет” към чуждестранно офшорно дружество

– ”Pamtex LLC”, който дълг ”Глориент инвестмънт БГ” е поело, също фиктивно, вместо цена за имотите.По това време и трите дружества са под контрола на едни и същи лица.

Веднага след като „Техномаркет” е „продало” цялата си магазинна мрежа, са били сключени и договори за наем, по силата на които дружеството е продължило да ползва магазините си, но вече не като собственик, а като наемател и то при твърде висок наем, който всеки месец е отчислявало на „новия собственик” – „Глориент инвестмънт БГ”. Нещо повече, дори разходите за инвестиции – строителство, ремонти и подобрения във вече „чуждите” имоти също са били за сметка на „Техномаркет”.

Липсата на всякаква икономическа логика в подобна схема

(да продадеш собствените си магазини за без пари, а после да ги „наемеш” обратно, но този път да заплащаш ефективно сериозен по размер наем), организирана и изпълнена от бившите собственици на „Техномаркет” Николай Китов и Христо Кусев, не е попречила същата да работи безотказно почти 10 години.

За този период към дружеството „Глориент инвестмънт БГ”, собственост на двамата бизнесмени, са потекли над 140 млн. лв., които, вместо да бъдат инвестирани в разширяване на бизнеса и укрепване на пазарните позиции на „Техномаркет”, на практика са били източени от касата на дружеството.

След придобиването на „Техномаркет” от „НСН Инвестмънт”, тази порочна практика незабавно е била прекратена, като „Труд” научи, че вече са заведени съдебни производства спрямо ”Глориент инвестмънт БГ”, за да бъде защитена собствеността на най-голямата верига за едра и дребна техника в страната.

Според новия мениджмънт на компанията, „наследството” от Николай Китов, организираните от него схеми за източване на дружеството, както и настоящите му претенциивърху магазинната мрежа, няма да попречат на „Техномаркет” и занапред да бъде лидер на пазара.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.