Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Николина Ангелкова: Световният туризъм е загубил 53 милиарда долара от терористични атаки

Загубите за световния туризъм са 53 млрд. долара в резултат от терористичните атаки според изчисления, направени от Американския съвет по международните въпроси, които бяха обявени от министъра на туризма Николина Ангелкова в Русе, предаде БГНЕС.

Тя участва заедно с еврокомисаря по регионално развитие Корина Крецу и румънският вицепремиер Василе Дънку в международна конференция на тема „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

Ангелкова коментира, че България взема всички превантивни мерки, за да осигури безопасността на туристите у нас. „Имаме изключително добра координация с МВР, приехме на заседание на правителството измененията в Закона за туризма за въвеждане на единната система за туристическа информация и създаване на пряка връзка в реално време между регистрите на Министерството на туризма, хотелите, НАП, МВР, общините. Така че в момента, в който се настани турист, автоматично съответно това да се вижда в системите на тези институции. Допълнително, ние правим редовни координиращи срещи с всички посланици. Извън всички други мерки, МВР участва на абсолютно всички инициативи, както на световно, така и на ниво ЕС, по отношение на координацията в борбата с тероризма“, заяви министърът на туризма.

От своя страна Корина Крецу припомни, че сигурността е заложена в Дунавската стратегия още от самото й начало, но сега акцентът е засилен заради заплахата от тероризъм. „Целта е да се повиши трансграничното сътрудничество и по отношение на контрола на документи, консулските услуги, както и борбата срещу корупцията“, сподели Крецу.

Николина Ангелкова допълни още, че се очаква ръст от 4-5% от румънски туристи през тази година. „Румъния бе първи целеви пазар за нас за миналата година. Около 980 000 румънци посетиха България през 2015 г. Тази година имаме предвиждания и очаквания над 1 млн. румънци да дойдат у нас, като за лятото техният процент е значително по-голям, отколкото през останалия период от годината“, сподели тя.

Министърът на туризма коментира и ситуацията с избора на туристическо лого на България. Нов конкурс няма да има. „В момента сме финализирали предложенията, които направи широкото жури, и в рамките на няколко дни ще обявим публично как продължаваме със следващата фаза по отношение на избора на ново лого, така че да имаме избрано такова в съвсем скоро време“, каза Ангелкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.