Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Патриарх Неофит поиска и даде прошка в храма ”Света Неделя”

Делян Пеевски: Противниците ми са хората, ограбили България

Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

Българските Destiny’s Child изгряха в „Гласът на България“

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Криза за кадри в мебелната индустрия

Криза за квалифицирани кадри се превръща в проблем №1 за производителите на мебели в България, обявиха пред „Труд“ от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Въпреки че от бранша отчитат 2% ръст на общия оборот на фирмите в сектора до 900 млн. лева през 2015 г. на годишна база, недостигът на служители забавя растежа на мебелната индустрия.

„В сектора е важен завършеният продукт. Това се иска и се търси, както на вътрешния, така и на международния пазар, а за такъв продукт са нужни квалифицирани хора с опит. Такива в момента се търсят „под дърво и камък“, заяви пред вестника ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара Томчо Томов. По думите му от 14 техникума по дървообработване през 2000-та година, в момента реално има 4, а проблемът се задълбочава заради това, че намалява и броят на децата, които искат да учат дървообработване.

По данни на браншовата камара към момента в сектора оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на 20 000 души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността.

„През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години”, уточняват оттам. Според данните, производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията.

Ниският клас мебели, който се предлага в България е внос, с основен произход Китай, уточняват от камарата и обясняват, че над 20% от фирмите имат активен износ в чужбина – основно маси и столове. Страните, с които имаме най-добри търговски взаимоотношения, са Германия, Италия, Франция и Великобритания.

На въпрос на „Труд“ какво е развитието на поръчковото обзавеждане у нас от браншовата камара признават, че „голяма част от българските потребители държат на обзавеждането по индивидуална поръчка, но очакванията за цената е да бъде същата като в магазините“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.