Русия разположи стратегически бомбардировачи Ту-22М3 в Крим

1,25 млн. евро за пощенски гълъб

Падат акциите на чиновника в 142 закона Хората няма да бъдат „куриери” между различни служби

Ердоган: Нападатели, взимащи на прицел Турция, ще бъдат връщани в „ковчези“

Какво трябва да знаете, ако работите на срочен трудов договор

Русия призна Република Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 март 2019

Холандската полиция е задържала заподозрения за стрелбата в Утрехт

Българка в Утрехт: Притеснени сме, че нападателят все още е на свобода

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

Подписан бе новият колективен трудов договор в сферата на образованието в Търново

Елена Йончева: Членовете на БСП гласуваха демократично листата за евровота

Всеки трети с по-ниска пенсия 57% ще получат увеличение заради новата формула за изчисление на парите

Средношколци от 21 училища участваха в Национално ученическо състезание в Стопанска академия

Болници ще затварят заради липса на сестри Здравни работници от цялата страна излязоха на протест

Криза за кадри в мебелната индустрия

Криза за квалифицирани кадри се превръща в проблем №1 за производителите на мебели в България, обявиха пред „Труд“ от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Въпреки че от бранша отчитат 2% ръст на общия оборот на фирмите в сектора до 900 млн. лева през 2015 г. на годишна база, недостигът на служители забавя растежа на мебелната индустрия.

„В сектора е важен завършеният продукт. Това се иска и се търси, както на вътрешния, така и на международния пазар, а за такъв продукт са нужни квалифицирани хора с опит. Такива в момента се търсят „под дърво и камък“, заяви пред вестника ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара Томчо Томов. По думите му от 14 техникума по дървообработване през 2000-та година, в момента реално има 4, а проблемът се задълбочава заради това, че намалява и броят на децата, които искат да учат дървообработване.

По данни на браншовата камара към момента в сектора оперират около 2000 фирми, които осигуряват заетост на 20 000 души, което е 4% от общия брой на заетите в промишлеността.

„През 2014 г. предприятията от бранша са с произведена продукция на стойност 896 млн. лв., като тази стойност бележи тенденция на нарастване през последните години“, уточняват оттам. Според данните, производството на мебели в България създава 2,5% от добавената стойност в индустрията.

Ниският клас мебели, който се предлага в България е внос, с основен произход Китай, уточняват от камарата и обясняват, че над 20% от фирмите имат активен износ в чужбина – основно маси и столове. Страните, с които имаме най-добри търговски взаимоотношения, са Германия, Италия, Франция и Великобритания.

На въпрос на „Труд“ какво е развитието на поръчковото обзавеждане у нас от браншовата камара признават, че „голяма част от българските потребители държат на обзавеждането по индивидуална поръчка, но очакванията за цената е да бъде същата като в магазините“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.