Fibank награди Сани Жекова

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Борисов: Нормално е всички в ЕС да имаме и единна европейска валута

“Колкото по-единна иска да бъде Европа, толкова по-нормално е всички да имаме и единна европейска валута.” Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в парламента.

“Въвеждането на единната валута не зависи от това дали искаш, или не искаш”, изтъкна Борисов във връзка с публикации в медиите, че председателят на Европейската комисия Жан –Клод Юнкер е искал ускорена процедура за въвеждане на еврото в България.

“В предприсъединителните договори ние сме поели ангажимент да въведем еврото. Това, че ние не го въвеждаме, е, защото има допълнително доста изисквания по въпроса, които към момента можем да си позволим да се забавим”, обясни министър-председателят.

Той припомни, че при кабинета „Борисов 1” с финансовия министър по това време Симеон Дянков са искали да влязат в чакалнята на Еврозоната.

“При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме , при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лева, при ниския дълг, имаме възможност при всички критерии да се включим към момента, но ще го направим, колкото се може по-късно”, подчерта Борисов.

„На практика вие не го усещате, както и инвеститорите не го усещат, защото чрез валутния борд имаме фиксиран курс на лева към еврото. Знае се, че за 1 евро получават 2 лева. Това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса”, поясни още Борисов.

По думите му въвеждането на еврото не е нещо, което е трагично. „Напротив колкото по-единна иска да бъде Европа, толкова по-нормално е всички да имаме и единна европейска валута”, заяви той.

В отговор на въпрос дали е разговарял с представители на европейските институции на тази тема Борисов каза: “Не, не сме говорили. По много теми сме говорили с Юнкер тези дни, но тази тема, не ми е била поставяна.”

Той посочи, че темата най-вероятно ще се разисква от финансовите министри, централните банкери.