Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Най-опасните змии у нас и как да се справим при ухапване

Летният сезон започна, а с него и сигналите за ухапвания от змии.

“Аз не мисля, че има някакъв бум, различен от друга година. Това е нормален сезон, повече влечуги се срещат, зимата няма как да се видят. За пазене – няма нещо специално, защото обикновено змията бяга от хората. При шум тя се оттегля и много рядко се стига до директен контакт и тогава обикновено хората са виновни, защото те отиват да закачат змията”, коментира за БНТ Радко Сертов – биолог и гл. куратор на зоопарка.

Сред най-разпространените опасни змии у нас е пепелянката. Тя е сравнително къса – до 80 см, ще я познаете по зигзагообразната линия и типичното рогче над устата ѝ. Среща се в ниските части, по полето и дори в населени места, където има изоставени сгради – там тя лови мишки.

Друг опасен вид е усойницата, която е по-къса от пепелянката, също има зигзагообразна линия, а на цвят варива от сива до черна или понякога червеникава. Среща се по високите части, в планината. Дори някой от тези два вида да ви ухапе обаче, това може да не е чак толкова страшно.

“В България не са толкова опасни змиите. За един здрав човек, ухапване дори от пепелянка и усойница не може да причини смърт. И дори без серум – може да отшуми за няколко дни, с лека треска. Но при всички случаи, когато има ухапване, е редно да се потърси здравно заведение, където да се вземат съответните мерки. Ако се случи ухапване, е добре по някакъв начин, ако човек не познава вида змия – да успее да я снима. За да може след това лекарят или друг специалист да се ориентира за какъв вид змия става въпрос. Често хапят неотровни змии. Затова е хубаво да се идентифицира змията, за да може, ако е отровна – да се постави серум, ако не е – да не се слага серум, защото понякога противозмийският серум е доста по-опасен за човека от самата отрова на змията.”

Около София най-често срещани са смоковете. . А ако все пак ви ухапе змия, най-добре е веднага да изстискате мястото на ухапването, да ограничите движението и възможно най-бързо – да посетите лекар.