Последни сме в ЕС по производителност на ресурсите

България е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по „производителност на ресурсите" – икономически показател, който измерва как страните-членки използват и преработват суровини, в какъв обем и каква печалба им носи това. Докато у нас от 1 килограм материали (минерали, метали и пр.) икономиката ни създава 0,28 евро „добавена стойност" като брутен национален продукт, в Холандия и Великобритания правят по 3,44 евро. Това показват данни на Евростат за 2015 година. Процесът отразява степента на преработка на суровините и останалите първични ресурси и е показател доколко икономическият растеж е съвместим с по-ефективно използване на природните ресурси от околната среда. Той се изчислява като Брутен вътрешен продукт (БВП), разделено на брутното материално потребление в страната.

Казано с обикновен пример, производителността на ресурсите показва как с едно и също количество суровина икономиката може да произведе мобилни телефони или лаптопи с по-високи качества и стойност от предшествениците си.

Според Евростат производителността на ресурсите в ЕС се увеличава до 2,00 евро за килограм през 2015 г., в сравнение с 1,48 €/кг през 2000 г., което ръст от над 35%. Нивото на производителността на ресурсите варира значително между държавите-членки на ЕС, в зависимост от развитието на секторите на услугите, знанието и технологиите, степента на рециклиране, промишлените дейности и модели на потребление на различните източници на енергия в отделните страни.

Най-висока производителност на ресурсите през 2015 г. в ЕС е регистрирана в Холандия и Обединеното кралство (3,44 евро за килограм). В противоположния край на класацията, 7 държави-членки постигат производителност на ресурсите по-ниска от 1 евро за килограм, като България е на дъното на изоставащите с показател от 0,28 €/кг. Преди нас са Румъния (0,31 €/кг), Латвия и Естония(0,50 €/кг), Полша (0,64 €/кг), Литва (0,80 €/кг) и Унгария (0,88 €/кг).

Показателите за България се смятат при БВП от 40 млрд. евро през 2015-а и брутно материално потребление от 147 млн. тона ресурси, като за 15 години назад у нас „консумацията“ на ресурси е нараснала с 46% при средно намаление от 11,2% в ЕС за периода 2000 – 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес