Евростат: Жилищата у нас поскъпват повече от средното в ЕС

Цените на жилищата в България се повишават с по-бързи темпове от средното за Европейския съюз, показват данни на Евростат за първото тримесечие на 2016 г.

За периода януари – март цените на жилищните имоти у нас са се повишили с 4,5% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката. Средно за ЕС годишният ръст на цените на жилищата през първото тримесечие достига 4%, а за еврозоната – 3%. Спрямо предходното тримесечие е отчетено повишение от съответно 0,7% и 0,4%.

Най-голямо е поскъпването на апартаментите в Унгария – 15,2%, следвана от Австрия с 13,4% и Швеция – 12,5%. Само в Италия и Кипър е регистриран спад от по 1,2%.

Във Великобритания цените на жилищата са се повишили през първото тримесечие с 1.1% спрямо края на 2015 година и са нараснали с 8% на годишна база, но редица икономисти очакват пазарът на имоти на Острова да отслабне значително в резултат на решението на Великобритания да напускане ЕС. Несигурността около Брекзита може да има отрицателно въздействие върху цените на жилищата в целия съюз, въпреки че някои отделни градове в континентална Европа могат да се възползват от очакванията, че световният бизнес ще премести своите международни операции от Лондон след изхода на референдума за излизане от ЕС.

Промяната на жилищните цени в еврозоната е най-бързият годишен темп от осем години насам, отчитайки най-солидно повишение от преди началото на световната финансова криза, която провокира разтърси имотния пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти