Обсъждат варианти за отпадане на ДДС за дарените храни

Работна група обсъжда варианти за отпадане на ДДС върху дарените храни, съобщават от министерството на финансите.

"Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от начисляване на ДДС върху дарените храни в определен обем. Би могло да се мисли и анализът ще се извърши в следващите няколко месеца до началото на кампанията по изменение на данъчните закони през септември." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър Горанов подчерта, че „най-важното е така да се направи дизайнът на схемата за дарение и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни".

Министърът на финансите изрази мнение, че дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС. „В случая има един сгрешен стимул - когато се бракува, да се дава възможност да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит, а когато се извършва дарение, да се дължи данък добавена стойност, каза още Горанов.

Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, но е „необходимо, разбира се, да има сериозни механизми за контрол".

Тя уточни, че заедно с Министерството на земеделието и храните и производителите на храни са поели ангажимент да работят до края на месец юли по текстовете, с които ще се направят необходимите промени в Закона за храните, след което ще ги представят на Министерството на финансите, за да бъдат анализирани и взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 година.

Министър Горанов заяви, че МФ има капацитет да разпише необходимите промени в Закона за ДДС така, че те да работят. „Мисля, че говорим на един език какво се изисква, за да можем да ограничим потенциални рискове за фиска", каза министър Горанов и допълни, че ако не се допускат злоупотреби, негативният ефект за бюджета би трябвало да е поносим.

От Хранителната банка очакват отпадането на налога да стимулира ръста на дарените храни, както от производители, така и от търговци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес