Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Обсъждат варианти за отпадане на ДДС за дарените храни

Работна група обсъжда варианти за отпадане на ДДС върху дарените храни, съобщават от министерството на финансите.

“Напълно възможно е догодина да има механизъм за освобождаване от начисляване на ДДС върху дарените храни в определен обем. Би могло да се мисли и анализът ще се извърши в следващите няколко месеца до началото на кампанията по изменение на данъчните закони през септември.” Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър Горанов подчерта, че „най-важното е така да се направи дизайнът на схемата за дарение и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който се разреши да бъде освободен от ДДС при дарение, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни”.

Министърът на финансите изрази мнение, че дарителството по принцип е добро, стига да не засяга системата от ДДС. „В случая има един сгрешен стимул – когато се бракува, да се дава възможност да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит, а когато се извършва дарение, да се дължи данък добавена стойност, каза още Горанов.

Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, но е „необходимо, разбира се, да има сериозни механизми за контрол”.

Тя уточни, че заедно с Министерството на земеделието и храните и производителите на храни са поели ангажимент да работят до края на месец юли по текстовете, с които ще се направят необходимите промени в Закона за храните, след което ще ги представят на Министерството на финансите, за да бъдат анализирани и взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 година.

Министър Горанов заяви, че МФ има капацитет да разпише необходимите промени в Закона за ДДС така, че те да работят. „Мисля, че говорим на един език какво се изисква, за да можем да ограничим потенциални рискове за фиска”, каза министър Горанов и допълни, че ако не се допускат злоупотреби, негативният ефект за бюджета би трябвало да е поносим.

От Хранителната банка очакват отпадането на налога да стимулира ръста на дарените храни, както от производители, така и от търговци.