На 27 март 2019 да почерпят

Кубрат Пулев – целувка за милиони?

Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Варварският реванш на новия ред

Краят на либерализма полага началото на радикалните решения и промени

Серията драматични събития, започнали с Brexit и преминали през поредния терористичен акт във Франция – жестокото меле в Ница, опитът за преврат в Турция, както и поредната екзекуция на полицаи в САЩ, определено показаха, че светът се намира в нов етап на противопоставяне, ожесточеност и радикализъм.

Сигурността е под въпрос в цяла Европа. Ценностите – политическата толерантност, решаване на съвременните проблеми с диалог или преговори – загърбени. Начинът, по който се извършват промените налагат крайни средства.

Шокиращ факт е убийството на британската депутатка по време на кампанията “за” и “против” Brexit. То определено е политически акт – краен и изразяващ цивилизационен код, който е, меко казано, противоположен на ценностите на Европа.

Налагат се други приоритети – крайно противопоставяне за господство на новата реалност, без спазването на права, толерантност.

С днешна дата е вече ясно очертанието на жестока и непредвидима форма на агресия без правила, към незащитени хора, като в Ница, например. Ежедневието ни е хроника на челни сблъсъци, които променят изцяло картината в Европа и света.

Тази нова война бе наречена “хибридна”, в нея главно се фокусираше натискът на влияние на различни геополитически лидери – като Русия или САЩ, медийни пропаганди. Езикът на омразата, който бе силен сигнал за радикализиране на средата, след последните събития във Франция и Турция, се превърна в незначителен и периферен проблем.

Разбира се, ще има остатъчни прояви на либерализъм, но те ще потъват на фона на нагнетяващата се динамика на събитията. Ясно е, че се намираме в нов етап на действия и промени, и то доста категорични.

Светът вече не е същият. Натрупването на агресия, смърт, обърканост притъпиха либералното съчувствие и толерантност. Човешкият живот някак загуби стойност, жертвите стават нещо обичайно, притъпена е публичната чувствителност към жертвите. Техният брой ден след ден се трупа и вече се налагат нови приоритети – мир и сигурност – пред толерантност и диалог.

Заради нуждата от стабилност в Турция публично се крепи нейната днешна демокрация. Геополитически е нужна спокойна и предвидима Турция – заради конфликтите в Близкия изток, заради мигрантите. Това също е част от цивилизационния профил на десетилетието – политическите лидери да не решават проблемите, а да маневрират, докато ситуацията бива извъртяна в тяхна полза. На радикализма и агресията те отговарят с крайна рафинираност, а Оланд – дори с враждебност и реваншизъм. Това явно ще задълбочава кризата, противопоставянето.

Именно тези политици, които са част от конфликта в Близкия изток, сега искат да дадат решение за спиране на тероризма, който е някакъв варварски реванш на разрушения от политически трусове и войни Арабски свят. Но това привидно овладяване на ситуацията ще поддържа опасно високо ниво от несигурност, агресия и ожесточеност.

Интервю на обикновен турски гражданин в нощта на преврата, в часовете, когато всичко е объркано и не се вижда още как ще се реши изходът му, каза потресаващи истини. Че не вярва, че ще има промяна, че политиците, дори най-големите противници само привидно враждуват, че защитават интересите си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.