Стабилно е състоянието на 10-годишното българче, простреляно в Италия

Жълт код за валежи днес

Чумаво време

На 23 юли 2018 да почерпят

Фентъзи мелодрама с лесбийки и върколаци Бразилски фестивален хит стана мейнстрийм сензация

Израел нанесе нови въздушни удари в Сирия

Публикувайте във фейсбук в сряда следобед

Златка се татуира за новия любим

Движението по магистрала „Тракия“ е затруднено заради пороен дъжд

Германската армия ще наема граждани от други страни в ЕС

Косово призова за разследване на твърдения, че Сърбия продава оръжия на терористи

Крадена вода ни продава „Михалково“ АД Въпреки доказаните нередности дружеството продължава своята дейност

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 23 юли 2018

Крадец обрал два апартамента в столичния квартал „Изток“

Убиха инвалид заради 1000 лева (обзор) Жертвата трябвало да плати с парите рампа за количката си

Томислав Дончев: Чужди компании имат интерес към АЕЦ „Белене“

Към момента има заявени намерения от няколко чужди компании за приватизация на АЕЦ „Белене“, но колко е сериозен интересът ми е трудно да коментирам, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него това не е изненадващо, защото в крайна сметка става дума за едно от най-зрелите като готовност ядрени съоръжения в света – с произведено оборудване и до голяма степен готова площадка.

„Но истински интерес има, когато е обявена процедура за приватизация, някой закупи книжа, участва в нея и наддава за по-висока цена”, поясни Дончев.

„По-важно е дали проектът има пазарен потенциал – ако вследствие на приватизационна процедура се появят един-двама-трима кандидати, които наддават за цена, тези, които са твърдели, че той едва ли не е най-изгодният в света, ще се окажат прави.“, добави още той.

„Хубавото било, че има алтернатива – или се намира инвеститор, който да гради ядреното съоръжение изцяло за своя сметка, или се търси вариант за препродажба – и двата сценария ще бъдат движени едновременно, в зависимост кой ще се реализира и кой ще бъде по-изгоден”, каза Дончев.

Вицепремиерът обяви още, че до месец ще се проведе тристранна среща между България, Иран и Русия за съдбата на реактора на АЕЦ „Белене“.

Той добави, че вариантите са или да бъде намерен инвеститор, или да се търси вариант за препродажба. Възможна е и пълната приватизация на реакторната площадка в Белене, като от икономическа гледна точка това е най-добрият вариант. Все още, обаче не е получена категоричната позиция на производителя на реактора – „Атомстройекспорт“.

Тук не става дума за автомобил, за самовар или бензиноколонка, става дума за ядрено оборудване. Не очаквайте въпрос и отговор, всичко да се развива в рамките на един ден. Освен това, когато говорим за подобни проекти, едната и другата страна, освен да изразяваме намерение, трябва да смятаме и то предварително, преди да се прави нещо, а не да се прави на ентусиазъм. Обръщам внимание, при една приватизационна процедура, не само не говорим за държавно участие вътре, ние не говорим за каквито и да било гаранции от страна на държавата, включително изкупуване на електроенергията на някаква фиксирана цена. Говорим за проекта като абсолютно пазарен. Този, който инвестира в съоръжението, трябва да гарантира, че електроенергията от него ще излиза на достатъчно конкурентна цена, той да може да я продава на пазара, коментира вицепремиерът.

ДАНС проверява „Видахим“, съобщи още Томислав Дончев. Той изказа притеснение, че в момента няма как да бъде защитен държавният интерес:

Става дума за почти 70 милиона, които „Държавен резерв и военновременни запаси“ трябва да си пребере. Цялата тази съдебна сага реално препятства събирането на парите обратно. И в самата съдебна процедура има неща, които са обезпокоителни. Освен Инспектората, е сезирана и Държавната агенция „Национална сигурност“. Голяма част от имуществото в момента се изнася, реже, което съставлява риск не само за резерва, но и за всички останали кредитори да си събират задълженията, предаде БНР.

Според Томислав Дончев, икономическият ефект за България при напускане на Европейския съюз от Великобритания ще бъде ясен не по-рано от 2018 година:

Факт е, че Великобритания е от големите страни – донори в Европейския съюз. Към момента дебат по тази тема все още не се води. Дали при евентуално излизане на Великобритания ще се редуцира бюджетът на ЕС, дали, като алтернатива, се стига до увеличаване на вноските на страните-членки, е много рано да се каже. Както, между впрочем, е много рано да се каже дали ще имаме Брекзит.

Според Дончев, ако Великобритания държи да запази пълен или частичен достъп до общия пазар тя ще трябва да има принос към кохезионната политика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.