18 селища в Пловдивска област без мобилно покритие

Цели 18 селища в Пловдивския регион имат частична или пълна липса на мобилно покритие, стана ясно по време на петъчната мобилна приемна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в областната управа в града под тепетата.

Сред тях има редица населени места, които са в равнинната част на областта, а слабото покритие на мобилните оператови се очерта като основния проблем по време на срещата в присъствието на председателя на КРС Веселин Божков и губернатора на Пловдив Здравко Димитров.

Експертите от КРС обещава, че ще извършат мониторинг на радиочестотния спектър за оценка на електромагнитната обстановка и ще бъдат направени измервания на територията на община Пловдив. Мобилните оператори са задължени да публикуват карти, от които да е видно какво е покритието в съответния регион, а при разминаване с измереното, те ще бъдат санкционирани, заканиха се от КРС. Членовете на комисията бяха сезирани от кметовете в Пловдивска област и за други проблеми, свързани с нелоялните практики и опити за подвеждане на клиентите от страна на мобилните оператори, с приемане на цифровото разпръскване, сключването на договори и др. В малките населени места се оказа, че има проблеми с поддръжката на сградния фонд пощенските станции, част от които са в недобро техническо състояние. На срещата стана ясно, че България е сред водещите в Европа по предоставяне на интернет услуги.

От КРС пък обявиха, че през 2016 г. в област Пловдив са подадени 25 жалби, проведени са 236 проверки и са съставени 4 акта за нарушения. Има тенденция за увеличаване на нарушенията, свързани с процедурата за преносимост на номерата, глобата за която е до 60 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес