Ирина Бокова с номинация за кандидат-президент от структура на БСП

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова бе номинирана за кандидат-президент на България от общинската организация на БСП-Пазарджик по време на изборната конференция през уикенда.

Освен нея за президент и вицепрезидент бяха посочени още десетина имена - присъстващата в залата евродепутатка Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Красимир Янков, Румен Гечев, Стефан Данаилов, Мая Манолова и Янаки Стоилов.

Част от местните социалисти поискаха отвод на номинацията на Янаки Стоилов, но бе решено всички направени предложения да бъдат изпратени до Националния съвет на БСП.

"Противно на много внушения в публичното пространство фигурите на българския президент и вицепрезидент са изключително важни в тази ситуация, в която се намира страната, Европа и света. На този пост са необходими хора, които знаят как да защитават националния интерес, а не такива, които поемат външнополитически ангажименти, останали пълна тайна за българското общество", категорична бе Илияна Йотова. Според евродепутатката една голяма част от ангажиментите, които е поел настоящият президент Росен Плевнелиев, са именно такива и не изразяват държавни, а лични интереси.

"Имаме една много сериозно развита каналджийска мрежа в държавата, с която МВР не иска или не може да се справи и никой не знае кой влиза на българска територия. Важно е кой ще ръководи държавата именно в тези времена, трябва ни подготвен човек, професионалист, който за разлика от Бойко Борисов може да говори не само тук, но и да отстоява позиции в Европа. Затова в БСП гледаме на вота за президент като на крачка към предсрочни избори", каза още Илияна Йотова.

Евродепутатката от левицата присъства и на изборните конференции на БСП в общините Стрелча, Велинград и Пещера, където местните социалисти номинираха за президент Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Костадин Паскалев, Стефан Данаилов, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Андрей Пантев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика