"Пътна полиция" засилва контрола на пътя през лятото

От "Пътна полиция" ще засилят контрола на пътя през лятото, съобщават от МВР.

От вътрешното министерство припомнят, че 11 човека са загинали при 7 тежки пътни инцидента в страната само за 3 дни.

59 произшествия с 11 загинали и 81 ранени, от които 10 с опасност за живота белязаха последните три дни от изминалата седмица. Най-много пътни инциденти настъпиха на територията на ОДМВР – Пловдив (15), Варна (8) и София (6).

Само за три дни на територията на областите Благоевград, Силистра, Разград и София в 7 тежки пътни инцидента загинаха петима водачи, петима пътници и един пешеходец. По-голяма част от седемте произшествия бяха допуснати извън населени места (5). В 4 от 7-те случая водачите на моторни превозни средства катастрофираха сами, трима от тях загинаха и беше причинена смъртта на трима пътници.

Единият от катастрофиралите и загубили живота си водачи е неправоспособен и едва на 19 г., другият е на 75 г. , като при инцидента бе отнет живота на 45-годишен чужд гражданин, извършвал маневра с управлявания от него велосипед.

Двама водачи на мотоциклети и пътник са сред жертвите на тежките катастрофи, а 27-годишен младеж с 2,88 промила алкохол в кръвта блъсна с автомобила си пешеходка, която на път за болницата почина. Шест от седемте тежки произшествия настъпиха в светлата част на деня, три от тях между 12 и 16 часа.

От началото на юни до 25 юли 2016 г. на територията на страната са настъпили 1302 тежки пътни инцидента със 112 загинали и 1667 ранени.

Органите на пътна полиция засилиха контрола над всички участници в пътното движение. Усилени са полицейските проверки по направленията София – Стара Загора – Бургас; София – Велико Търново – Варна; Калотина – София – Дупница – Кулата; Варна – Слънчев бряг – Бургас – Царево; Русе – Велико Търново – Капитан Андреево.

Контролът, включително и с технически средства за видеозаснемане продължава през цялото лято и е насочен не само към водачите на леки и товарни автомобили и автобуси, но и към управляващите двуколесни превозни средства – велосипеди, мотопеди и мотоциклети, към пешеходците и към водачите на трактори и селскостопански машини, които нерядко предизвикват сериозни затруднения за движението. Полицаите ще подпомагат и транзитното преминаване на чуждите граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини