Предвиждат поскъпване на траурните услуги в Търговище

Поскъпване на част от траурните услуги в Търговище ще гледа на сесия общинският съвет в Търговище тази седмица. Предложението е изкопаването на гроб вече да струва 120 лв., при досегашни 85 лв. Отварянето на стар гроб, с изваждане на костите и полагане на покойника, се предвижда да стане 120 лв., което е с 30 повече спрямо сегашната цена. Услугата се ползва от граждани, които искат близките им да останат в старите гробища и за целта поръчват разкопаване на гроб на друг свой роднина, където полагат още един покойник. Завишаване на цените се предлага и при подготовката на фамилна гробница и монтажа й. Сега цената е 130 лв. и се предвижда увеличение с 20 лв.

От общинското мероприятие, което се занимава с обредните домове, предлагат еднократната помощ, която се дава за погребения на самотни, бездомни или хора, настанени в заведения и на социално подпомагане, да стане 200 лв. Досега за изпращането на починали без средства и роднини се даваха по 165 лв. Завишение се чака и при мюсюлманските погребения, където комплектът дъска вече е разчетен на цена от 50 лв., при досегашна от 40 лв.

Предложенията за увеличение на цените са във връзка със завишените разходи по дейностите, мотивират се вносителите.

Няма предложени промени в други от траурните услуги. Най-скъпа остава запазването на гробно място, за което се плаща 200 лв. Изборът на място за погребение също се таксува с 200 лв. плюс стандартната услуга.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини