В Търговище започва изграждане на „пробива Катрафилов” с 1,5 млн. лв.

Ново директно трасе, свързващо централната градска част с кварталите „Запад” 1 и 2, чрез продължение на ул.”Сава Катрафилов” до кръстовището с бул.”Трайко Китанчев”, ще бъде изградено за 1,5 млн. лв. Това съобщиха от общинската администрация в Търговище.

Средствата са отпуснати от Министерския съвет на Общината, с решение от 27.07.2016г. Целевата субсидия беше поискана от кмета д-р Дарин Димитров, тъй като обектът е включен в застроителния план на града и е от важно значение за осигуряване на нормална инфраструктура за автомобили и пешеходци.

Т. нар. „пробив Катрафилов” е част от интегрирания план за градско развитие на Търговище и беше предложен за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж”, но бе отхвърлен като недопустим по схемата.

Проектът включва изграждане на ново улица, която ще бъде с две платна по две ленти за движение в една посока. Те ще бъдат с размери две по седем метра. Ще бъдат изградени два тротоара по три метра. Ще бъде направен нов пробив между ул.” Л. Каравелов” и ул.”В. Петлешков” с дължина 197 метра, където е извършено отчуждаване на имоти. В другия участък от новото трасе от 127 метра, между ул.”В. Петлешков” и бул.”Трайко Китанчев”, е предвидено изграждането и на два паркинга с общо 57 места. Ще се направи рампиране на кръстовището на „Трайко Китанчев” с платното на бул.”Сюрен”, като се скосят бордюрите за осигуряване на безопасен достъп за колички. Ще бъде направена реконструкция на съществуващите електро, „ВиК”, съобщителни мрежи, ново улично осветление и други. По цялото трасе ще бъдат положени нови настилки със съответните отводнителни съоръжения и маркировки, уточняват от Общината.

Изграждането на новото трасе на ул.”Катрафилов” е включено в действащия застроителен план на Търговище от 1996г. Миналата година беше направена актуализация на работния и инвестиционния проекти.

След отпускането на целевата субсидия за изграждане на новото разширено трасе на улица „Катрафилов”, Общината започва разработване на документите за обявяване на процедура за избор на изпълнители. Договорите ще бъдат сключени до ноември, за да се гарантира целесъобразното използване на средствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика