Посланието на Леонардо в "Тайната вечеря" - Исус e бил смъртен

Смитсоновият институт е открил скритият смисъл в знаменитата картина "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи, която изобразява последната вечеря на Исус с учениците си, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Преди Леонардо, към този сюжет са посягали стотици други художници, но са изобразявали всички присъстващи на картината, с изключение на Юда Искариотски, с ореоли, което означава, че са светци.

Да Вичнчи, според италианския учен Марио Тадео, който изучава творчеството на Леонардо, се е отказал от ореолите и е изобразил Исус и неговите ученици като обикновени хора.

"Леонардо не е използвал ореоли, защото е искал да покаже, че това са обикновени хора. В това е истинската тайна на Леонардо – в "Тайната вечеря" няма нищо свръхестествено", обяснява ученият.

Според Смитсоновия институт (научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи – б.р.) Леонардо ни изпраща скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус е бил смъртен.

Тадео също припомня и друга история, свързана "Тайната вечеря" – в книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" и едноименния филм се развива теорията, че от дясната страна на Христос не е апостол Йоан, а Мария Магдалена.

Според експерта, тази теория е научна фантастика, защото при рисуването на картината Леонардо се е ръководил от определени правила, на базата на предишни разработки на тази тема. По-специално, това се отнася до разположението на хората в картината и тяхната външност. Йоан - най-младият ученик на Христос, наистина винаги е изобразяван като момиче. Според Тадео, Да Винчи не би могъл да наруши това правило.

Коментари

Задължително поле