Едва един от всеки 10 българи спортува активно

Британската полиция се свърза с руски емигранти, за да обсъди безопасността им след убийството на бизнесмена Николай Глушков

Повече от 100 полета са отменени днес от летище „Хийтроу“

Си Цзинпин беше преизбран за президент на Китай

Уволниха зам.-директора на ФБР

20 000 зрители и дъжд за ЦСКА – „Левски“

Съдията, който не дава дузпа

На 17 март 2018 да почерпят

Луиза Григорова дава любовни съвети на тийнейджърки 16 известни българки споделят за първия секс и други истории

Лара Крофт раздава секси ритници Елизабет Шу се завръща в главната женска роля

Легионерът от Орешник излезе от ареста срещу 5000 лева гаранция

Доналд Туск: ЕС ще изпрати ясно послание за отравянето на Сергей Скрипал

Макрон: Русия стои зад покушението срещу Скрипал

Ремонтират централен водопровод в Бургас

Саудитска Арабия и хутите водят тайни преговори за спиране на войната

Посланието на Леонардо в “Тайната вечеря” – Исус e бил смъртен

Смитсоновият институт е открил скритият смисъл в знаменитата картина “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, която изобразява последната вечеря на Исус с учениците си, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Преди Леонардо, към този сюжет са посягали стотици други художници, но са изобразявали всички присъстващи на картината, с изключение на Юда Искариотски, с ореоли, което означава, че са светци.

Да Вичнчи, според италианския учен Марио Тадео, който изучава творчеството на Леонардо, се е отказал от ореолите и е изобразил Исус и неговите ученици като обикновени хора.

“Леонардо не е използвал ореоли, защото е искал да покаже, че това са обикновени хора. В това е истинската тайна на Леонардо – в “Тайната вечеря” няма нищо свръхестествено”, обяснява ученият.

Според Смитсоновия институт (научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи – б.р.) Леонардо ни изпраща скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус е бил смъртен.

Тадео също припомня и друга история, свързана “Тайната вечеря” – в книгата на Дан Браун “Шифърът на Леонардо” и едноименния филм се развива теорията, че от дясната страна на Христос не е апостол Йоан, а Мария Магдалена.

Според експерта, тази теория е научна фантастика, защото при рисуването на картината Леонардо се е ръководил от определени правила, на базата на предишни разработки на тази тема. По-специално, това се отнася до разположението на хората в картината и тяхната външност. Йоан – най-младият ученик на Христос, наистина винаги е изобразяван като момиче. Според Тадео, Да Винчи не би могъл да наруши това правило.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.