На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Посланието на Леонардо в „Тайната вечеря“ – Исус e бил смъртен

Смитсоновият институт е открил скритият смисъл в знаменитата картина „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, която изобразява последната вечеря на Исус с учениците си, съобщава БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Преди Леонардо, към този сюжет са посягали стотици други художници, но са изобразявали всички присъстващи на картината, с изключение на Юда Искариотски, с ореоли, което означава, че са светци.

Да Вичнчи, според италианския учен Марио Тадео, който изучава творчеството на Леонардо, се е отказал от ореолите и е изобразил Исус и неговите ученици като обикновени хора.

„Леонардо не е използвал ореоли, защото е искал да покаже, че това са обикновени хора. В това е истинската тайна на Леонардо – в „Тайната вечеря“ няма нищо свръхестествено“, обяснява ученият.

Според Смитсоновия институт (научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи – б.р.) Леонардо ни изпраща скрито послание, същността на което се състои в това, че Исус е бил смъртен.

Тадео също припомня и друга история, свързана „Тайната вечеря“ – в книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ и едноименния филм се развива теорията, че от дясната страна на Христос не е апостол Йоан, а Мария Магдалена.

Според експерта, тази теория е научна фантастика, защото при рисуването на картината Леонардо се е ръководил от определени правила, на базата на предишни разработки на тази тема. По-специално, това се отнася до разположението на хората в картината и тяхната външност. Йоан – най-младият ученик на Христос, наистина винаги е изобразяван като момиче. Според Тадео, Да Винчи не би могъл да наруши това правило.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.