БСП с Отряд 6 в президентската кампания (обзор)

Шест имена слага на масата за преговори с АБВ и „Движение 21“ ръководството на БСП. След кастинг, проведен вчера от Изпълнителното бюро на столетницата, от номинираните над 70 претенденти за „Дондуков“2 битката продължават ген. Румен Радев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков и Мая Манолова.

„Аз имам най-много номинации в партията - 210. Потвърждавам позицията си, че няма да се кандидатирам за президент“, заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че и Стефан Данаилов, който бил втори по предпочитания сред членовете на БСП, също си направил отвод. Лидерът на левицата обяви, че се готви за премиерския пост, защото било сигурно, че БСП ще спечели президентските избори, а това щяло да предизвика предсрочен парламентарен вот.

На въпрос кой е предложил генерал Румен Радев, Корнелия Нинова отговори: „Аз предложих генерал Румен Радев в район „Оборище“, аз нося отговорност за тази номинация. Той е против водената политика от Министерството на отбраната, има принципни причини да подаде оставка и за мъжката постъпка можем само да го уважаваме.“ Нинова опроверга слухът, че Радев е близък с Георги Първанов. Тя обяви, че в редиците на БСП въобще не е обсъждана кандидатурата на Ивайло Калфин за вицепрезидент.

Впоследствие от „Позитано“ 20 съобщиха, че там се е провела среща с представители на 12 партии - коалиционни партньори в „БСП - Лява България“. Те застанали зад кандидатурите на Корнелия Нинова, която вече бе обявила, че се отказва, и ген. Румен Радев.

Очаква се да бъдат насрочени срещи с АБВ и „Движение 21“, а до средата на август да бъде обявена и кандидатпрезидентската двойка. От БСП смятат, че по-вероятно е да не се стигне до общи кандидати на левицата за „Дондуков“ 2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика