България е новото футболно джудже

БУЛФОТО

Националният отбор на България се намира в най-слабата си форма в своята история. „Лъвовете“ имат една победа в последните 18 двубоя във всички турнири. Излъгахме Чехия в София преди година с 1:0, след като дни по-рано съперникът вече си беше осигурил участие на Евро 2020 и пристигна у нас за „отбиване на номера“. Неделният мач на „трикольорите“ - визита в Хелзинки от турнира Лига на нациите, бе загубен с 0:2. Исторически крах, след като до този момент скандинавците не ни бяха побеждавали във всички 8 срещи. Така тимът, воден от селекционера Георги Дерменджиев, остава последен в своята група без успех след първите 3 мача.

Далеч по-стряскаща е тенденцията някои от най-големите джуджета в европейския футбол да печелят по-често. Гибралтар, член на УЕФА от 2014 година, има 4 успеха за същия период от време. Лихтенщайн е с 3 победи, колкото имат и Фарьорските о-ви. Дори Малта и Молдова фиксираха по две победи за 18 двубоя. Националите на Георги Дерменджиев могат да се съревновават по тези показатели с Андора. Тоталният аутсайдер на Стария континент е печелил колкото нас – веднъж. Нито един отбор от нашата Дивизия B не е с подобeн баланс.

В Хелзинки Дерменджиев обеща съставът му да бъде променен с тенденция към подмладяване. Промените в стартовите 11 спрямо мача на десетилетието с Унгария, загубен с 1:3, бяха общо осем. Абсолютен дебют направи Мартин Луков, вратарят на „Локо“ (Пд), както и Димитър Велковски. Първи мач като титуляр пък записа Георги Йомов. Но нито ротацията, нито обещанията дадоха резултат. България е най-новото футболно джудже, а в БФС вече трябва да мислят как ще стигнат Фарьорите, а не големите сили...

Коментари

Задължително поле