Българско вино бе определено за най-доброто в света

Vineyards Selection Тенево на “Вила Ямбол” получи най-висока оценка от всички изпратени проби на престижния Mondial de Bruxelles

Българското вино Vineyards Selection Тенево, създадено от екипа на „Вила Ямбол“ бе определено за най-доброто червено на престижния конкурс Mondial de Bruxelles. Освен Голям златен медал, то получи и титлата Revelation Red Wine – т.е. най-висока оценка от всички изпратени червени вина от целия свят. Това се случва за първи път в 30-годишната история на виненото състезание.

Най-високооцененото червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017. Общо 73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево. По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-разно тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне. Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина, създадени по класическа технология. Тя се предлага в подбран кръг ресторанти като цената й през доставчик е около 35 лв. на бутилка, показа наша проверка.

Пътуващият конкурс Mondial de Bruxelles всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят. Догодина за първи път конкурсът ще отпътува за Америка – домакин ще бъде Мексико през юни.

“Вила Ямбол“ пази духа на виното вече близо век

„Вила Ямбол“ е сред най-обичаните и познати родни изби и е с традиции във винопроизводството от близо 1 век. Гордост за производителя са лозята, от които прави вината си – близо 10000 дка в източна Тракийска низина като използва както български, така и познати международни сортове. Нейната серия Villa Yambol е сред най-продаваните на пазара у нас, а марката Kabile, кръстена на античния тракийски град, е лидер по отличия от международни състезания. Избата се гордее и със собствения си цех за производство на бъчви. Да създадат уникални вина, които разкриват потенциала на българския тероар и професионализма на родните енолози, е стара мечта за производителя от Ямбол. Насажденията за награденото вино в Тенево са засадени преди 15 години сред обстоен анализ на почви, слънцегреене, наклон, дори са взети предвид посоката и интензивността на въздушните течения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България