Беларус започва квалификациите, но ще бъде ли отстранен?

Отборът на Беларус, за който около 100 европарламентаристи поискаха от УЕФА да бъде отстранен от евроквалификациите като съучастник на Русия във войната с Украйна, ще започне новия евроквалификационен цикъл за Европейското първенство 2024 в Нови Сад срещу Швейцария, но на 4 април може да бъде наказан и отстранен. 

Заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА е насрочено за 4 април в Лисабон, ден преди редовния конгрес на УЕФА, където Александър Чеферин ще бъде преизбран като единствен кандидат за нов мандат. И на този Изпълнителен комитет точка от дневния ред ще бъде отстраняването на Беларус от всички състезания на УЕФА, включително квалификациите.

„УЕФА обсъжда ситуацията в Беларус от дълго време и това ще се случи на следващото заседание на Изпълнителния комитет. Централата много внимателно следи тревожните процеси", написа Чеферин в официален доклад по случая до европейските парламентаристи.

Когато руската инвазия започна миналата година, УЕФА и ФИФА забраниха на беларусите да играят у дома, така че националните отбори играят на неутрален терен в Сърбия, за разлика от Русия, която получи забрана и всички национални отбори и клубове бяха изхвърлени от надпреварите под шапката на двете футболни централи.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят