Спортът не иска затваряне

Българският спорт се обяви срещу предложението на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за спирането на състезания от всякакъв вид като част от новите противоепидемични мерки. Председателите на 26 спортни федерации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър и колегата му за спорта Красен Кралев. Искането е да не бъде прекратяван спортният живот у нас, тъй като това ще нанесе тежки поражения на дейността на клубовете.

Всички сме съпричастни към усилията на правителството и на здравните власти за справяне с тежката ситуация около пандемията – гласи част от писмото. - Но се обръщаме към вас с призив да не блокирате изцяло спорта, защото той е сред секторите, които претърпяха най-тежки поражения от COVID-19. Съдейки по опита на големите държави, които наложиха локдаун още преди седмици, виждаме, че спортът по света не спира. Напротив – спортът е изключително нужен на хората в момент, когато се очаква да бъдат затворени за дълго по домовете си. Гарантираме, че като доказано отговорни хора ние ще спазваме до последната буква медицинските протоколи.”

Кралев взе отношение по въпроса още след изявлението на Ангелов и изрази надежда, че ще се стигне до „разумно и справедливо решение за всеки ресор“.


БФС: Да не губим ритъма

БФС излезе с призив, адресиран към министър председателя Бойко Борисов, да не бъде спирано първенството у нас. В понеделник здравният министър Костадин Ангелов предложи затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса, а в това число и преустановяване на спортните мероприятия в България. 
От "Дома на футбола" излязоха с отворено писмо, подписано от президента на централат Михаил Касабов.
Съобщението:
И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на коронавирус на територията на страната и конкретно – предложението за преустановяването на всякакъв вид колективни спортни мероприятия от 27 ноември т.г., да не засягат футболните първенства в първите три нива у нас.
Като аргумент БФС посочва редица обективни обстоятелства, включващи както изготвения от централата и приет от ММС и МЗО строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19, така и потенциалните тежки финансови и кадрови загуби за футболните клубове у нас.
На база официално изразената подкрепа за искането от страна на всички професионални клубове в България, ръководството на БФС призовава за доиграване на оставащите двубои до края на есенния дял на първенствата (и отложените поради карантинните мерки мачове) до 20 декември 2020 г. и подновяване на кампанията през втората половина на февруари 2021 г. (ако обстановката позволява), с цел запазване на жизненоважния ритъм в системата на българския футбол.
Българският футболен съюз и лично Михаил Касабов подкрепят отвореното писмо на президента на БФВ Любомир Ганев до държавните институции по същия казус и изразяват категоричното си становище, че, от позицията си на административен и регулаторен орган на футбола у нас, ще продължат да изпълняват всички ангажименти, свързани с обезпечаване на максимално защитена среда за провеждане на тренировъчно-състезателен процес.

БФБ: Финансовият удар е безпощаден

„Спирането на първенството през март коства изключителни тежки седем месеца на организатори и спонсори – обяви президентът на баскетболната федерация Георги Глушков. - Финансовият удар върху спортния сектор беше безпощаден, защото загубихме голяма част от приходите си от спонсори, рекламодатели, партньори, продажба на билети и абонаменти, но въпреки всичко продължихме да се борим.“

БФЛА: Не натоварваме здравната система

„Не смятам, че точно спортът е сферата, която натоварва здравната ни система – бе позицията на Добромир Карамаринов, президент на лекоатлетичческата федерация и временно начело на европейската централа. - В момента във всички страни в Европа върви нормален тренировъчен процес. В такова време на изпитание спортът не само че не вреди, а помага да се преодолеят последиците от пандемията.“

ЦСКА и „Марица“ изпреварват мерките за мачове в Европа

Футболният ЦСКА и първенецът в женския волейбол „Марица“ ще успеят да изиграят домакинствата си от евротурнирите преди новите противоепидемични мерки да влязат в сила. „Червените“ приемат швейцарския „Йънг Бойс“ в четвъртък вечер, а пловдивчанки са домакини на първия турнир от група „С“ на Шампионската лига с участието на полския „ЛКС Комерсекон“ (Лодз), турския „Вакъфбанк“ (Истанбул) и френския „Мюлуз“.
„Много е тежко и разочароващо за един спортист да играе без зрители в залата, сравнявам го с това да си актьор в театър и да играеш пред празни трибуни – заяви либерото на тима Жана Тодорова. - Трябва да поздравим всички медици, които се борят с вируса на първа линия.“
Късно снощи бе първият мач на „Марица“ с „Мюлуз“, а срещите приключват в четвъртък вечерта.

 

Коментари

Задължително поле