България сезира УЕФА заради е-Евро 2020

С голям гаф стартираха първите по рода си европейски квалификации за електронното издание на Евро 2020 за PES. България хвана Германия в измама, но организаторите от КОНАМИ и гейминг платформата ESL опитаха да потушат скандала. Оказа се, че Бундестимът не е направил всичко необходимо около онлайн документацията на своите играчи. Грешката бе хваната от селекционера на „лъвовете“ Емил Димитров преди мача между двата тима от група G. По регламент въпросното провинение предвижда служебни загуби, но това не се случи, а Германия оглави класирането след първите срещи.

България записа два успеха и три поражения, но все още има шанс за второто място, даващо право на бараж. „Трикольорите“ Георги Фиков и Радослав Христов изиграха своите първи официални мачове на футболния симулатор Pro Evolution Soccer по пътя към финалите в Лондон.

„Представихме се добре, доволен съм – призна селекционерът Емил Димитров. - На косъм изпуснахме Турция (2:3), които са много сериозен съперник. И срещу Естония (4:5) не ни достигна малко. Турция е класа, но бяхме близо до точката, един гол ни трябваше. За сметка на това бихме Унгария (5:4), който е много силен отбор.“

Според регламента на турнира отборите ще изиграят по 2 мача един срещу друг, като реваншите са определени за 30 март. Всеки отбор участва с по двама представители, а крайният резултат е сбор от резултатите от двете проведени срещи. След първите „лъвовете“ са с 6 точки, колкото имат още Естония, Унгария, а Гибралтар е с 0. Лидер е Германия с пълен актив от 15, а Турция е с 12.

Относно скандала с Бундестима, треньорът на българите разясни: „Германия е отбор с професионални играчи, които са на договор към реални футболни отбори. Те обаче неглижират правилата, които са за всички. Турнирът се провежда в платформа ESL. Ако не се лъжа, е немска, което е ироничното. Там са картотеките на геймърите и всеки играч си има профил. В правилника чл. 2 „Право на участие“ ясно е написано, че всеки национал е длъжен да свърже игралния си акаунт с този в платформата. Всеки участващ е длъжен да го направи преди началото на турнира. В правилника е описано, че за неспазване следва дисквалификация. Направихме снимка на пропуска им и докладвахме при започнал вече турнир. Разгледаха два пъти случая. Взеха временно решение да изиграят срещите, а после да обявят решението. Увериха ни, че резултатът може да бъде сменен по всяко време. Свързах се с мениджърите на всички отбори, които впоследствие на свой ред също се оплакаха. Междувременно администраторите са оправили акаунта му, но ясно се вижда – случва се 40 минути след първото оплакване. Организаторите признаха, че има ясно нарушение на правилата, но го обясняват с факта, че играчът е бил изпратил своя профил по имейл. Това било първо издание на този турнир и от организаторите допускат, че играчи, които нямат опит, не могат се ориентират в тяхната система.“

Според селекционера на България това се отразило психически на неговите играчи, но в крайна сметка промяна в резултатите няма. Наложи се дори да бъде сезирана УЕФА за проблемите на пилотното издание. От Нион обаче обявиха, че се доверяват изцяло на решението на ESL.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове