Bloomberg: Източноевропейските правителства от Прага до София имат грандиозни планове за изграждане на нови АЕЦ, но въпросът е кой ще ги плати

Снимка: Pixabay

Експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. забави настъплението на ядрените проекти от съветската ера в Източна Европа, а падането на комунистическите режими ги сведе до минимум. Но Източна Европа сега се обединява около най-голямото движение на нов капацитет от десетилетия. Но въпросът е кой ще плати за това, пише Bloomberg.

От Чешката република до Румъния, страните правят планове за това, което някои наричат "най-големият проект на века", според тях те искат да построят поне дузина нови ядрени блокове на цена от близо 130 милиарда евро (139 милиарда долара), спрямо най-новите прогнози, съставени от Bloomberg, се казва в статията.

Отбелязва се, че бившите комунистически държави до голяма степен са наследили съществуващия капацитет от 70-те и 80-те години на миналия век. Те обаче ще работят за определено време. Сега правителствата се възползват от политическата подкрепа за нов капацитет, след като страните бяха принудени да се откажат от по-евтиния руски газ.

Според официални лица проблемът е, че страните нямат инженерно ноу-хау и им е трудно да финансират мащаба на своите амбиции. Никой частен инвеститор няма да поеме риска да построи нов блок сам, така че правителствата трябва да се намесят. Субсидиите от ЕС ще бъдат ключови, но ще има и конкуренция за тези пари:

„Финансирането, разбира се, е в основата на решението“, подчерта икономистът от Агенцията за ядрена енергия Ян Хорст Кеплер.

Междувременно в Западна Европа картината е смесена. Белгия и Испания, например, планират постепенно да премахнат ядрената енергия. Други са непоклатими. Австрия се отказа от ядрената енергия на референдум през 1978 г. В Германия правителството реши да се оттегли след катастрофата във Фукушима в Япония през 2011 г.

Белгия, Франция, Финландия и Швеция продължават да генерират поне една трета от нуждите си от електроенергия от реактори за повече от 100 милиона граждани. Най-новият реактор в ЕС, Olkiluoto 3 във Финландия, започна да произвежда електричество миналата година. Това лято Франция ще започне да произвежда електричество от своя дълго отлаган реактор Flamanville-3 EPR.

Финансов въпрос

Докато държавните субсидии за нови реактори е почти сигурно, че ще бъдат одобрени от ЕС, техният мащаб е плашещ, казват журналисти. Полша, например, продължава преговорите за това как да финансира реакторите на Westinghouse Electric Co. за първата си централа, която може да струва повече от 30 милиарда долара. Тази сума се равнява на целия бюджет за отбрана на страната за 2023 г. или 3,9% от БВП.

Страните от Източна Европа не очакват да вземат инвестиционни решения в близко бъдеще. Те чакат ЕС да одобри помощта като част от своя бюджетен цикъл 2028-2034. Вероятно ще бъде одобрен следващия юни. Плановете на ЕС за зелена енергия включват ядрена енергия.

Чехите ще решат до края на август коя компания ще стане доставчик на поне един реактор. Заместник-министърът на икономиката и търговията Томас Елер каза, че „няма конкурентно предложение за финансиране“ и че държавните заеми вероятно ще покрият 90% от разходите.

В статията се посочва, че тази индустрия се различава от държавния модел в Китай и Русия, които строят най-много реактори. Европейските ядрени проекти също са известни със забавянето на строителството и растящите разходи. В Словакия, например, изграждането на нов блок в завода в Моховце беше отложено с десетилетия и струва два пъти повече от предвидените 2 милиарда евро.

В момента единствените нови атомни електроцентрали в процес на изграждане в ЕС са една в Словакия и една в южната част на Унгария, където Русия финансира изграждането на атомната електроцентрала Paks II.

Ядрената енергия

Администрацията на Джо Байдън преди това обмисля забрана на вноса на обогатен руски уран от САЩ чрез изпълнителната власт, тъй като усилията на Конгреса да блокира доставките на гориво за реактори спират. 

Руската федерация изгражда една трета от реакторите в света. Санкциите досега не са навредили на ядрената енергия, която може да създаде дългосрочни политически връзки и да подкопае усилията на Запада да изолира режима на Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят