COVID статистиката изтърва 2,7 млн. души 

През декември се наложи болниците да открият допълнителни COVID отделения заради огромния брой тежко болни.

Според медици близо 3 000 000 българи са се срещнали с вируса

Противоепидемичните мерки намаляват с 20% заболеваемостта

Необходимо да се направи сероепидемиологично проучване

Между 2,5 и 3 милиона българи или около 45% вече са се срещнали с коронавируса. Това съобщи пред “Труд” д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница - София, подчертавайки, че заключенията са лично негови. Според официалната статистика в Единния информационен портал за COVID заболелите към 25 януари са 214 817 души.

Д-р Трифон Вълков

Д-р Вълков подчерта, че официалната статистика никога не може да хване истинския брой на заразени и заболели. “В повечето случаи става въпрос за около 10 пъти по-висока заболеваемост от епидемиологична гледна точка”, мотивира се медикът. Той припомни, че за месец и половина има около 10 пъти спад на заболеваемостта - през октомври и ноември регистрирахме по 4000-5000 позитивни PCR теста на ден, сега броят им е между 400 и 500. При това няма значими разлики в цифрите на тестваните хора. “През октомври и ноември не бяха включени антигенните тестове. Ако и те влизаха в статистиката, сигурно щяхме да регистрираме по 10 000 заболели на ден”, каза още д-р Вълков. Той припомни публикация на американски учени, изследвали резултатите от противоепидемичните мерки. Заключението им било, че резултатите не надхвърлят 20% снижаване на заболеваемостта. “Очевидно е, че 20 на сто не е 10 пъти намаляване на броя на регистрираните заразени и заболели”, заяви докторът. Той бе категоричен, че резкият спад в заболеваемостта се дължи на факта, че мнозина от българите вече са се срещнали с вируса и са придобили имунитет. “За ваксинален имунитет все още не можем да говорим”, обясни д-р Вълков.

Според него за да се установи какъв е процентът на българите, които са се срещнали вече с вируса, е необходимо да се направи сероепидемиологично проучване - масово изследване на населението за наличие на антитела. “Не говорим за изследване на 2 или 3 млн. души. Достатъчно е да се направи изследване на една представителна извадка, на един град, както беше направено в Банско в началото на пандемията”, обясни инфекционистът. Според него, ако над 70% от хората имат антитела, би било твърде добре. “За съжаление обаче този процент е трудно постижим, тъй като се оказва, че между 20 и 30% от хората или бързо губят антителата - в рамките на месец-два, или въобще не изграждат антитела”.

“Труд” попита и математика проф. Михаил Константинов може ли да се изчисли по позитивните тестове броят на българите, които са се срещнали с коронавируса. Ето какво отговори той: “Няма как да се направи точна оценка на реалния брой българи, които вече са се срещнали с коронавируса. Косвено заключение може да се направи по позитивните PCR-и и антигенни тестове. Според данните броят на позитивните тестове е рязко снижен. Според мен над 1 милион българи вече са се срещнали с коронавируса”.

Доц. Атанас Мангъров, шеф на COVID отделение в Инфекциозна болница: Защо ще правят антигенни тестове на учителите?

В момента в COVID отделението на Инфекциозна болница имаме петима болни и 85 празни легла. Едва ли сме достигнали сакралните 70% на хора, които са се срещнали с коронавируса, но онези, които са имали досег с него са в пъти повече от сочените от официалната статистика. Но никой не иска да установи това.

За съжаление щуротиите продължават. Защо ще правят бързи антигенни тестове на учителите? Тези тестове се използват само за диагностициране на COVID-19 - хората, които в момента са заразени, независимо дали са симптомни или безсимптомни. По-логично би било да им се направят тестове за антитела. Така ще стане ясно каква част от учителите вече са се срещали с вируса. Идеята за антигенни тестове на учителите ако не е глупаво упорство е невежество.

Сега е логично да се направи сероепидемично проучване върху представителна извадка. Така ще се установи каква част от българите са се срещнали с коронавируса. Такова проучване може да се направи за две седмици, но никоя не иска да го направи.

Заведенията отварят, но може пак да затворят при ръст на заболелите

България излиза от опасната зона

От 4 февруари учениците влизат в клас

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че здравните власти ще се съобразят с искането на собственици за отваряне на заведенията, но предупреди, че при евентуален ръст на болни ресторантите отново ще бъдат затворени.

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Общо 14 области от цялата страна са извън критичното разпространение на COVID-19, а други 14 все още са над 120 заболели на 100 000 жители, стана ясно от доклада на Националния оперативен щаб до премиера Бойко Борисов. Да бъдат обсъдени вариантите със собственици на ресторанти за отваряне на заведенията, настоя Борисов пред здравния министър Костадин Ангелов. Премиерът обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Днес мина и Отрасловият съвет в системата на средното образование. На него е обсъден вариантът от 4 февруари първи в училище да стъпят 7., 8. и 12. клас за две седмици, след тях 5. ,10. и 11. клас, а накрая 6. и 9. клас, съобщи Диян Стаматов, директор на столичното 119. училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Крайното решение за връщането на учениците обаче ще бъде взето от здравните власти.

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Коментари

Задължително поле