COVID-19 промени начина, по който мислим за недвижимите имоти

Коронавирусът ускори революцията „работа от всякъде“ по-бързо, отколкото някой очакваше. Това ще има значителни последици за пазара на недвижими имоти в големите градове, споделят брокери. 

Работодателите и служителите им възприемат все повече свободата къде да живеят и работят и ако тази тенденция се запази в бъдеще, ще се случи промяна в търсенето на недвижими имоти в глобален мащаб.

Революцията на отдалеченото работно място вече е променила начина, по който мислим за недвижимите имоти и възможностите за живот – работата от дистанция е нараснала със 140% от 2005 г. Световната пандемия от коронавирус ускори този процес и съответно търсенето на по-евтини и отдалечени от града локации е с двуцифрен ръст в световен мащаб.

Хората вече имат възможност да се преместят в райони, далеч от градския офис. Тенденцията се вижда и по милионите служителите, които сега имат по-свободен избор къде да живеят. Фокусът се измества от скъпите, централни градски локации, към очаквания за потоп от капитали, които да се насочат в периферията на градовете и дори малките населени места, предимно от цифровите номади. 

Една от топ локациите за бизнес в света - Ню Йорк преживява отлив на стотици хиляди хора на ден. Но по-малките градове в Америка ще извлекат ползите от тази промяна. Например малкият град в Северозападен Арканзас, Бентънвил, е един от най-бързо развиващите се региони в страната. Той предлага безопасност, добри училища, по-ниски разходи за живот и множество културни дейности. 

Стефани Страсник е консултант по дигитален маркетинг в арт индустрията и живее в Ню Йорк през последните 10 години. Миналият месец тя се преместила в Бентънвил, град с население от 50 000. „Тук животът е по-лесен, отколкото в Ню Йорк. Ако има втора вълна на вируса, се чувствам сякаш съм на по-безопасно място, имам повече пространство и толкова много удобства на открито, на които да се наслаждавам всеки ден“, споделя тя за Бизнес инсайдър.

От поколения насам американците мечтаят за по-евтини недвижими имоти на екзотични плажове. Чуждестранните курорти привличат купувачи, които търсят по-достъпен начин на живот в идеална обстановка, богата на удобства. Фирми като Dekel, панамска компания за недвижими имоти, се възползваха от революцията "работа от всякъде". След като са построили редица жилищни курорти със смесено предназначение близо до тропическите плажове на Панама, те в момента предлагат апартаменти на първа линия от 249 000 долара. За Декел изграждането на курортни общности в Панама е c цел животът на плажа да се разглежда като повишаване на производителността на служителите с дистанционна работа и ъпгрейд на начина им на живот, а не като разсейване от задачите. 

Очаква се работодателите да стават все по-гъвкави при работата от разстояние, подкрепена с доказателства за повишена производителност на служителите. Всичко това може да се разглежда като мощна промяна с пряко въздействие върху тенденциите в недвижимите имоти - позволявайки на хората да работят там, където искат. Инвеститорите вземат това под внимание.

Коментари

Задължително поле