Дело за смъртта на Марадона ще има, осем души ще бъдат съдени

Аржентински съдия постанови осем членове на медицинския персонал, участващи в грижите за футболната звезда Диего Марадона, да бъдат изправени пред публичен съдебен процес за престъпна небрежност, включително неврохирургът Леополдо Луке и психиатърът Агустина Косачов. 

Съдебният процес не се очаква да започне до края на 2023 г. или началото на 2024 г. Подсъдимите са обвинени, че не са се грижили правилно за Марадона, докато се възстановява от операцията, довела до смъртта му. 

Легендата почина на 60-годишна възраст на 25 ноември 2020 г. поради спиране на сърдечната дейност, докато се възстановяваше в къща в покрайнините на Буенос Айрес от операция на кръвен съсирек в мозъка. Аутопсията на Марадона показа, че той е починал от естествена смърт, но съдебната система на Аржентина започна да разследва случая след натиск от семейството на Марадона. Медицинска група обяви, че работата на персонала, лекуващ световния шампион от 1986 г., е била неадекватна. По време на следствието бяха открити дори телефонни разговори с коментар на няколко от медиците и признание, че са извикали късно линейката в последния му ден, както и признание на личния му лекар, че е труден пациент и че се очаква да умре. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят