Допускат руснаци и беларуси до Олимпиадата в Париж?

Спортисти от Русия и Беларус може да получат разрешение да се състезават на Летните олимпийски игри в Париж догодина. Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че вероятно ще играят под неутрален флаг. От изявлението на МОК става ясно, че мнозинство от страните-членки на комитета на срещата в сряда са били за разрешаването на казуса. 

„Нито един спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава въз основа на това от коя страна идва. Следователно трябва да се проучи допълнително как спортистите могат да участват в състезания при строги ограничения“, излезе МОК с изявление.

Президентът Томас Бах също е привърженик на идеята всички спортисти да получат правото да бъдат част от най-голямото спортно събитие на планетата.

Президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков реагира на изявлението на Международния олимпийски комитет в своя Telegram.

„Възприемам го като опит да се направи крачка към спортистите. Но в същото време, за съжаление, това са и две стъпки в обратната посока!“, написа Поздняков. Той добави, че Русия се противопоставя на всякакви допълнителни ограничения и дискриминация на спортистите по национален признак.

Поздняков също обеща да направи правна оценка на изявлението на МОК. „Въз основа на правна експертиза ще изградим по-нататъшно сътрудничество с международни спортни организации“, добави той.

Изявлението на МОК беше публикувано на 25 януари. Беше изяснено, че само руснаци и беларуси, които не са подкрепили CBO в Украйна и не са нарушили антидопинговите правила, ще могат да получат разрешение да играят на международни турнири.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена