От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

Въведоха воден режим в две села във Варненско

Община Шумен събра 84% от налозите

Италианската полиция откри един тон кокаин в контейнер с банани

Съсипаха я тая държава – любимо клише на българина

Отпаднаха близо 40 % от кандидатите за матроси

Откриха Седмия международен форум „Балканите – език, история, култура“ във ВТУ В двудневната среща ще вземат участие около 60 учени

Бъдещето на еврото представи в Стопанска академия инвестиционният банкер Гордан Кер

Двама мъже опитаха да оберат хасковлия, след като го заплашиха с нож

Шампионите от „Санк Петербург“ играят „Лебедово езеро“ два пъти

Изследват кръвната захар на 1147 ученици в Търново по проект на Ротари Клубът тази вечер прави благотворителна акция за реализирането на „Плод за капка кръв”

Обемът на язовир „Асеновец“ спадна на 10 млн. при капацитет от 28 млн. кубика ВиК взема вода и от Тунджа, няма да има режим в Сливен

Ремонтите по АМ „Струма“ приключват предсрочно

Проверяват бюлетините за съветници от 97 секции в Шумен

Македонско списание представя бургаски автори

Eлизабет Макгавърн: Качественият сценарий ме привлече към „Война на световете“

Снимка FOX

Елизабет Макгавърн е една от звездите във „Война на световете“ – нов сериал по класическия роман на Хърбърт Уелс. Тази интерпретация ни пренася в Европа в наши дни. Модерният трилър показва човечеството почти заличено от извънземно нашествие и проследява действията на онези, които се борят за оцеляване. „Война на световете“ ще дебютира с два премиерни епизода на 31.10. от 21 часа по FOX.

Кариерата на Елизабет Макгавърн обхваща театъра, киното, телевизията и музикалната сцена. Наскоро тя игра лейди Кора в отличения с множество награди сериал „Имението Даунтън“, за който беше номинирана за „Златен глобус” и „Еми” и спечели наградата на актьорската гилдия.

Макгавърн участва в номинирания за „Оскар” и БАФТА филм на Бьорн Рунге Съпругата с Глен Клоуз и Джонатан Прайс. Участва в премиерния сериал „Война на световете“ с Гейбриъл Бърн за Canal + и Fox Networks Group. Участва също и в премиерата на The Starry Messenger на Кенет Лонегран в Уестенд с Матю Бродерик.

През 2017 Макгавърн продуцира първия си филм, в който играе и главна роля – The Chaperone. Сценарист е Джулиън Фелоус. Филмът дебютира през март 2019 година като първата кинопродукция на PBS.

Макгавърн е номинирана за „Оскар“ и „Златен глобус“ за ролята си в Рагтайм – вторият й филм. Тя прави своя дебют с „Обикновени хора”на Робърд Редфорд, докато е студентка в Джулиард. Работила е с Джон Хюс в „She’s Having a Baby“, с Къртис Хенсън в „Прозорецът на спалнята“ (The Bedroom Window) и със Стивън Содърбърг в „King of the Hill“. Сред важните й роли в киното са в „Имало едно време в Америка“ с Робърт де Ниро и „Да надбягаш Луната“ с Никълъс Кейдж и Шон Пен.

Макгавърн играе роли в театъра в САЩ и Великобритания и пред 2013 година печели наградата Will от Shakespeare Theatre Company. След забележителните й изпълнения са пиесите „Sunset at the Villa Thalia“ на Алекси Кай Кембъл, „God of Carnage“ на Линдзи Поуснър, “The Misanthrope” в Young Vic, “Three Days of Rain” в Донмар и The Shawl на Дейвид Мамет в театър Аркола. През 2017 година се завръща на Бродуей с “Time and the Conways” на Дж. Б. Прийстли.

Макгавърн изпълнява песните и пише музиката на групата “Sadie and the Hotheads” и се е изявявала по цял свят с тях. Соловият й албум The Truth е издаден от Universal под лейбъла Mi5 през 2019 година. Интервюто с нея е предоставено специално на „Труд“ от FOX.

-Елизабет, разкажете ни за героинята си. Коя е тя?
-Играя Хелън. Тя е била омъжена за Бил, пресъздаден от Гейбриъл Бърн. Когато започва инвазията, той се опитва да се помири с нея. Катаклизмът се случва насред неговите усилия да компенсира за грешките, които е допуснал по време на брака им, а тя е продължила живота си с друг. Нападението на извънземните прекъсва неговите опити за помирение, но също така им помага. Ще разберете, когато гледате сериала.

-Какво е нейното пътуване?
-В началото тя храни неприязън към Бил, но катаклизмът ги събира. Тя започва да омеква към него и го допуска все по-близо до емоционалния си спектър, докато историята се развива. Стават все по-близки, защото се опитват да оцелеят.

-Какво Ви привлече към „Война на световете“?
-Най-много ми харесва стремежът на сценаристите да се концентрират върху случващото се с конкретни хора пред лицето на катаклизъм, който може да сложи край на живота, какъвто го познаваме. Това хвърля светлина върху приоритетите ни, разбираме кои сме и какво означават връзките ни, когато трябва да ги преразгледаме в контекста на апокалипсиса. За мен беше това. Много по-интересно е, отколкото да гледаме как ни нападат пластмасови същества. Сценаристът се интересува от героите. В центъра на събитията не са извънземните, а начинът, по който присъствието им въздейства върху живота на хората. Интересно е да се наблюдава. Кара те да се замислиш какъв е смисълът на живота, защото трябва да го преоткриеш в тези трудни обстоятелства. Интересно е да се наблюдават героите и начинът, по който реагират на ситуацията. Сценарият изследва тази страна от историята, а това е вълнуващо.

-Кое беше най-голямото предизвикателство?
-Беше стопроцентова наслада, защото работих с хора, които обичам. Възможността да работя с Гейбриъл Бърн и с режисьора Жил е невероятна. Отдавна съм в занаята и знам каква рядкост е да работиш с тези, които те вдъхновяват. Преди всички съм благодарна и ми беше лесно да работя с тях. Предизвикателството дойде от това, че сериалите трябва да се снимат много бързо, така че има големи скокове напред и назад в историята заради изискванията на снимачния процес. В осем епизода скачаме с 8 часа напред във времето, а после се връщаме обратно, вместо обичайната двучасова последователност. Трудно е да следиш нещата.

-Имате ли любима локация?
-Трудно е да се каже. Не снимахме на ваканционни места. Само в бункери и скривалища, които свързваме с края на света. За моята героиня нямаше живописни туристически дестинации.

-Какво е посланието на „Война на световете“?
-Не знам, трябва да гледам целия сериал, за да разбера. Не е точно послание, по-скоро ни принуждава да се вгледаме в себе си, в обществото си в екстремна ситуация – когато ни остават няколко дни живот. Защото има сили извън нас, които не разбираме, и които може би са решили да сложат край.

-Вярвате ли в извънземните и ако вярвате, смятате ли, че трябва да знаят за нашето съществуване?
-Нямам лично мнение по въпроса. Чела съм мнението на ерудирани хора, които знаят много за вселената и според тях шансът е малък. Като знаем колко голяма е вселената и какви са факторите, които създават живота, шансът да не съществува форма на живот другаде е много малък. Никога не съм се сблъсквала с извънземни, така че не мога да говоря от позицията на опита. По един или друг начин, за мен това е интересна тема за размисъл.

-Вярвате ли, че бихте оцелели в един апокалипсис с героинята си?
-Героинята ми е доста корава. Харесва ми, че умее да оцелява. Поема ударите, пада, но успява да се изправи и се бори непрекъснато. Удоволствие е да я играя.

-По какво „Война на световете“ се различава от другите научнофантастични сериали?
-За мен това, което прави историята различна, е фактът, че се концентрира върху човешките същества, изправени пред една могъща сила, а не върху самата сила. Не прекарваме много време с пластмасови извънземни, за да убеждаваме хората, че има инвазия. По-скоро показваме кои са тези хора и по какъв начин е засегнат живота им. Това е интересен прочит според мен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.