EK: Спрете износа на стари дизели в Източна Европа Над 100 000 употребявани автомобила са продадени само в България

Искаме мерки срещу вноса на замърсяващи коли

Европейската комисия предупреди германските производители да не продават в Източна Европа старите дизелови автомобили. В Германия бе приет пакет от мерки срещу замърсяването на въздуха, които ограничават ползването на дизелови коли. Той предвижда дори акция производителите да заменят автомобилите, които се движат с дизелово гориво.

„Реекспортът е просто изместване на проблемите с качеството на въздуха от запад на изток“, посочва еврокомисарят Елжбета Биенковска, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия. По думите й все повече по-стари и опасни за околната среда дизелови автомобили са внасяни през границата в Източна Европа и продавани там евтино.

Според Tagesspiegel повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, от които почти една трета са силно замърсяващи.

„Би било законно, само ако старите автомобили, които не отговарят на изискванията, се изнасят, само след като са били модернизирани“, пояснява тя.

Днес министрите на околната среда на страните от ЕС ще обсъдят мерки, с които да бъде ограничено замърсяването на въздуха чрез вноса на употребявани коли. На заседанието българският екоминистър Нено Димов, подкрепен от Полша и Словакия, ще поиска ЕК да предприеме мерки срещу замърсяването на въздуха във връзка именно с очаквания наплив на употребявани автомобили от богатите държави членки към Източна Европа.

В дневния ред на Съвета се предвижда приемане на обща позиция на държавите на ЕС по Регламент, установяващ стандарти за емисиите на нови леки и лекотоварни автомобили. По инициатива на премиерите на държавите от Вишеградската четворка – Словакия, Унгария, Полша и Чехия, към която се присъедини и България, страната ни ще отстоява при определяне на намаляването на емисиите, да се отчита социално-икономическия елемент и не би приела намаление по-високо от 30%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А дано, ама надали, че то улиците и булевардите в София се превърнаха в автоморги и стават трудно проходими.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.