Facebook може да спре да работи в Европа

Facebook заяви, че може да спре да работи с основното си приложение и Instagram в Европа, заради новите разпоредби, засягащи начина, по който прехвърля данни от Европейския съюз в САЩ, съобщи Business Insider.

Компанията подаде декларация пред висшия съд на Ирландия на 10 септември, а Business Post първи докладваха за документа в неделя.

В декларацията си Facebook оспори предварителна заповед, издадена по-рано този месец от надзорния орган за поверителност на данните в Ирландия - Комисия за защита на данните, която заплашва да блокира достъпа на Facebook да прехвърля данните от ЕС обратно в САЩ поради опасения относно поверителността.

„В случай, че заявителят е бил обект на пълно спиране на прехвърлянето на данните на потребителите в САЩ не е ясно как при тези обстоятелства той може да продължи да предоставят услугите на Facebook и Instagram в ЕС", пише Ивон Кунейн, ръководител на отдел за защита на данните и асоцииран генерален съветник на Facebook в Ирландия, добавяйки, че Facebook има 410 милиона активни потребители месечно в Европа.

Говорител на Facebook отрече, че това представлява заплаха за спиране от ЕС.

„Facebook не заплашва да се оттегли от Европа. Юридическите документи, подадени до Върховния съд на Ирландия, излагат реалността, че Facebook и много други бизнеси, организации и услуги разчитат на трансфери на данни между ЕС и САЩ, за да работят техните услуги ", заяви говорителят в изявление.

"Липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни би навредила на икономиката и би възпрепятствала растежа на управляваните от предприятията в ЕС данни, точно както ние търсим възстановяване от COVID-19", добави той.

Vice News , която получи пълната декларация на Facebook, съобщи, че технологичният гигант също се оплаква, че е третиран несправедливо, тъй като никоя друга технологична компания в САЩ не е била обект на подобна цел.

Коментари

Задължително поле