Ferrari направи фабрика за електрически коли

В новата фабрика на Ferrari ще могат да се сглобяват както електрически, така и бензинови коли.

Италианската марка ще привлича нови клиенти

Вдига се капацитетът на производството

Първият електрически автомобил на Ferrari с батерии е планиран да излезе от производствената линия в новата E-фабрика на завода в Маранело от края на 2025 г. Там ще бъдат назначени между 200 и 300 служители, които да работят върху производството на електрическите коли на марката. Новата фабрика ще може да произвежда повече от 20 000 автомобила годишно (общо на бензин и електричество). За сравнение - през изминалата 2023 г. общият брой е бил 13 663.

Така изглежда новата фабрика на Ferrari.

Шефът на марката Бенедето Виня е убеден, че има почитатели на Ferrari, които определено искат електрически автомобил. “Точно тези клиенти трябва да бъдат спечелени, без да се пренебрегват традиционната ни клиентела”, твърди той. Следователно производството на Ferrari остава гъвкаво по отношение на задвижващите системи.

Председателят на надзорния съвет на марката и наследник на знаменитата фамилия Аниели - Джон Елкан, иска да остави клиентите да решат коя технология да изберат: “В новата Е-фабрика ще сглобяваме всички коли, които предлагаме. Вярваме, че техническите промени не се случват за една нощ и че нашите клиенти в крайна сметка трябва да имат избор”, казва потомъкът на семейството, което притежаваше не само Ferrari, но цялата индустриална империя FIAT.

Засега Ferrari произвежда само бензинови и хибридни модели.

Легендарната спортна марка има за цел да направи производството на автомобили въглеродно неутрално. За целта на покрива на фабриката са инсталирани 3000 слънчеви панела, които генерират до 1,3 мегавата електроенергия. Това означава, че сградата с площ от 42 500 квадратни метра осигурява поне част от електричеството за построяването на автомобилите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили