Започва фестивалът в Кан

Програмата ще включва 21 филма

От 14 до 25 май южното френско градче Кан отново се превръща в световна столица на киното. Седемдесет и второто издание на прочутия филмов фестивал ще започне с прожекцията на филма The Dead Don’t Die на Джим Джармуш, а плакатът на събитието е посветен на творчеството на Анес Варда.

Мексиканският режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде председател на журито. Водещ на церемонията по откриването ще бъде френският актьор Едуар Баер, а на събитието се очаква да присъстват звезди като Бил Мъри, Адам Драйвър, Тилда Суинтън, Иги Поп. Появата на Куентин Тарантино, който се завръща след дълго отсъствие и се очаква да блесне с новия си филм Once Upon A Time in Hollywood, също предизвиква огромен интерес към това уникално събитие.

„Присъствието на Куентин Тарантино тук е важно, защото той е един от най-големите в киното от своето поколение, на нашата ера. Той е важен режисьор и по отношение на историята на фестивала в Кан”, съобщи директорът на кинофестивала Тиери Фремо.

Тазгодишното издание определено няма да мине и без изненади. За първи път ще бъде усетено силно женско присъствие. Цели четири жени режисьори ще представят своите филми на фестивала, а това е цифра, недостигана никога до сега.

Церемонията по откриването ще започне в 19 часа българско време.

Коментари

Задължително поле