FIFA 21 смуче пари от геймърите

Нов скандал се заформи около FIFA 21, след като американските медии публикуваха изттекли документи от разработчика EA Sports, от които става ясно, че играта се опитва да източва пари от геймърите. Твърди се, че скандалната страница съдържа указания за стратегията на Electronic Arts да насочва клиентите си към модела на игра FUT (FIFA Ultimate Team), за да го направи предпочитан в сравнение с останалите.

Именно FUT е мястото за изява на тези геймъри, които предпочитат да инвестират истински пари, за да получат предимство в онлайн състезания. Стратегията, наречена Пътят към FIFA 21“, предвижда „създаване на приповдигната атмосфера около FUT и насочване на геймърите точно към този модел на игра чрез активно уведомяване и изпращане на покани. FUT е крайъгълният камък и ние ще направим всичко възможно, за да го наложим като предпочитан модел.“ Предвидена е мощна рекламна кампания през лятото, която да промени навиците на любителите на виртуалния футбол.

Любопитно е, че от EA Sports разчитат, че завръщането на истинския футбол на терените след пандемията ще помогне на плановете им, тъй като ще помогне за разрастването на интереса към FUT. Компанията отчита растеж със 177% на мачовете в новия модел, което е довело до ръст с 50% на доходите в сравнение с предишните години.

Политиката на EA Sports обаче й навлече обвинението, че FUT на практика е „loot box” (онлайн игра с награден фонд), което в доста страни се приравнява с хазарта, подлежащ на специални регулации. Властите във Франция и Великобритания засега нямат претенции към тази практика, но през октомври 2020-а съдът в Нидерландия наложи глоба от 10 милиона долара на EA Sports, докато в Германия бе наложена забрана за участие в подобни игри на лица под 18-годишна възраст. В различни щати на САЩ също са в процес законодателни промени, които регулират „loot box”-овете.

От EA Sports не приемат обвиненията, че с новия модел FIFA 21 се превръща в игра от типа „плати, за да победиш“. „FUT е игра, в която геймърите се състезават с многобройните си умения – обяви говорител на коммпанията. - Всичките налични придобивки могат да бъдат спечелени и без играчът да прави инвестиция. Влагането на истински пари е само по избор на участниците.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове