Френски съд потвърди заповедта за арест на Башар Асад за използване на химически оръжия

Съд в Париж потвърди днес заповедта за арест на сирийския президент Башар ал-Асад за предполагаемо използване на забранени химически оръжия срещу цивилни по време на бунтовете през 2013 г. Заповедта, издадена от френски съдии миналия ноември, се отнася до обвинения в съучастие в престъпления срещу човечеството и съучастие във военни престъпления след френско разследване на химически атаки в град Дума, на 10 километра от Дамаск, и близкия квартал Източна Гута през август 2013 г., при който загинаха над 1000 души, съобщава "Ройтерс".
„Днес е специален ден и това е историческа победа не само за сирийските жертви, но и за жертвите по целия свят“, каза Мазен Даруиш, ръководител на Сирийския център за свобода на медиите и печата.

Правителството на Асад отрече да е използвало химически оръжия в гражданската война, избухнала през 2011 г.

Заповедите за арест на действащи президенти са рядкост, тъй като те обикновено се ползват с имунитет срещу съдебно преследване. Има обаче изключения в международното право, когато президентът е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството или геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток