Игра на нерви с „Левски“ - II рунд

Измина една седмица откакто турболентните времена се завърнаха ненадейно в „Левски“. От първата среща на Васил Божков с феновете, на която собственикът на клуба обяви, че ако държавата отнеме лизенза на „Националната лотария“, отборът ще остане без финансиране, сега играта на нерви със „сините“ е пред своя втори рунд. След първия не стана ясно нищо. През последните седем дни привържениците се срещаха на два пъти с Божков, веднъж с премиера Бойко Борисов, а през това време провеждаха и общи срещи, последната от които в събота.

Всичко започна миналата неделя (19 януари), когато представители на „синята“ агитка научиха тежката участ, която очаква любимия отбор след внесените предложения за промяна в Закона за хазарта. Тогава Божков в прав текст съобщи, че нещата не са никак оптимистични.

„Държавата ми взима бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за „Левски“, той умира – обяснил бизнесменът в прав текст. - Дал съм 22 милиона лева за една година.“

След това той посъветва феновете да се срещнат с Борисов, тъй като е „разумен човек“. Още в понеделник Националният клуб на привържениците пожела това с официално писмо, но искът им съвпадна с ангажимент на министър-председателя в Давос, Швейцария. И докато чакаха Борисов да се прибере, фенове и Божков се видяха отново, а този път първите 10 минути бяха открити и за представители на медиите.

„Ако одържавят лотарията, няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов да остана начело, но не виждам смисъл“, обяви отново президентът на „Нове Холдинг“.

Така остана феновете да говорят очи в очи с премиера, за да научат какви варианти съществуват пред клуба.

През това време се заговори, макар и неофициално, че очакванията са да им бъде предложен друг собственик – четвърти нов за последните пет години. Това обаче (поне засега) се оказа невярна информация, а Борисов, поел топката, която от началото на въпросната седмица се препредаваше между „Герена“, „Министерски съвет“ и привържениците, с бърз пас я подаде на „сините“ представители на агитката.

„ФК „Левски“ е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има – обяви от кабинета си премиерът, давайки за пример „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид). - Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба.“

Този вариант бе обсъждан през годините на стадион „Георги Аспарухов“, но по редица причини остана неосъществен. Още в петък, в минутите след посещението на кабинета на лидера на ГЕРБ, феновете сами признаха, че не са готови на такава стъпка, въпреки че това е пътят.

"Ако утре акциите бъдат депозирани, нямаме готовност да поемем чисто административно управлението на клуба, да не говорим финансово“, обясни Даниел Стрезов, председател на Тръст „Синя България“.

Така в крайна сметка срещата с премиера се оказа неуспешна от гледна точка на това, че нищо не се промени, а „Левски“ изпадна в казус – Божков планира да спре да издържа клуба, феновете не могат да вземат акциите, но и не искат нов собственик, различен от настоящия.

Така се стигна до събота (25 януари), когато за спешна среща се събра Националният клуб на привържениците, на която по думи на председателя Степан Хиндлиян са присъствали представители на 25-26 фенски структури.

„Г-н Божков каза и на двете срещи с нас, че ако няма Лотария, няма да има финансиране- коментира Хиндлиян. - По официални данни г-н Божков е най-богатият българин или е от най-богатите българи. Той със сигурност може да намери начин да го направи. Може да му бъде отнет лицензът, но ако има желание и заявяваш, че имаш желание да спасиш „Левски“, ще намериш начин. Ще даваш по-малко пари, ще намериш хора, които да ти помогнат. Някой иска да ни хвърли в огъня и тук хората трябва да преценят сами за себе си. Понеже ние сме достатъчно диалогични и сме готови да помогнем на "Левски", подаваме ръка на г-н Божков и му казваме: “Г-н Божков, дайте да търсим общ вариант и да се разберем”.

Така казусът „Левски“ отново е в изходна позиция. Сега Васил Божков, получил солидна подкрепа от някои от големите фенски фракции, може да помисли върху предложението. Може и да не го направи. Не е изключена нова среща между двете страни, трета поред. През това време все по-упорито се говори, че в крайна сметка нов собственик от типа Бащица, ще се появи на „Герена“ в ролята на спасител. Играта на нерви е в разгара си...

Коментари

Задължително поле