Игра на нерви с „Левски“

Играта на нерви с „Левски“ е в разгара си. Жегата е факт. Въпросът е накъде ще тръгне пожарът. Подпалвачът Валери Симеонов драсна клечката преди седмица и оттогава мълчи. Може би чака нещо. По-лошото в случая е, че не се чува думата по казуса и от човека, при който обикновено се тича да гаси всеки публичен пожар в държавата. Нормално – къде е Давос, къде е „Герена“.

Без намеса от високо обаче играта загрубява. Враждуващите дават интервюта, от които дори изплуват трупове. Има жалвания от заплахи за убийства, отричане на мокри поръчки, бомбастични афери за половин милиард лева и закани за съд за клевета... И тази цялата неизвестност пече на бавен огън феновете на Отбора на народа.

От седмица на „Герена“ се завърнаха турболентните времена, до болка познати на клуба от 2015-а насам. Оттогава акциите на клуба се препредават, а дори и сега не е много ясно в каква посока са поели. Последните коментари по темата дойдоха в понеделник по време на церемонията „Нощта на шампионите“ (повече по темата на стр. 30), когато отношение по горещите въпроси, пряко засягащи столичния гранд, взеха последователно Кирил Домусчив, собственик на „Лудогорец“, а след това и спортният министър Красен Кралев. Босът на „орлите“ отсече, че няма проблеми със собственика на „Левски“, визирайки признанията на Цветомир Найденов от Ефбет от края на 2019-а. Въпросната фирма и Васил Божков са във война от лятото, в която вербално бе замесен и Домусчиев. Той обаче се разграничи публично от Цеките, както са известни букмейкърите от Ефбет.

„Васил Божков го познавам добре и никога не ме е заплашвал – коментира Домусчиев, удостоен с Венец на победителя на церемонията. - Ако има нещо, което г-н Найденов има да казва, да го каже в прокуратурата. Още преди две години, когато трябваше да има забрани в закона за хазарта аз бях против. На този етап не мога да си сменя мнението, но нека изчакаме да видим. Аз съм радетел всеки един клуб да има добри стопани и богати хора зад себе си. Подобни неща не са добри за футбола. Това, че някой е внесъл проектозакон нищо не значи. Не мисля, че има действия насочени срещу „Левски“. Преди две години, когато трябваше да има забрани в закона за хазарта, то аз бях човекът, който бе против. Работодателската организация също остана в такава позиция, но нека чуем какви ще са дебатите по темата. Не мисля, че ще се отрази негативно това на играта. Сега това са само спекулации, но е нужен анализ.“

Изказването е в тон с добрите отношения между „Лудогорец“ и „Левски“, които са далеч от афишираната ненавист между собствениците на разградския тим и ЦСКА, например. Има обаче и уловка. Във въпросния анализ на ситуацията ключово ще е мнението на финансовия министър Владислав Горанов, чиято снимка с екип на „Лудогорец“ отдавна сърфира в социалните мрежи. И ще е интересно дали думите на едни ще съвпаднат с делата на други.

Министър Кралев изрази коренно различно мнение от човека, когото награди в „Нощта на победителите“. Според него, българският спорт ще спечели, ако проектозаконът, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, бъде приет. Припомняме, че по силата на промените лотарийните игри ще се организират единствено и само от държавата, а лицензи на частните компании да бъдат прекратени 3 месеца след приемането на текстовете.

„Не мога да коментирам какво ще се случи в „Левски“ - обясни Кралев. - Това е решение на собствениците и ръководството на клуба. Става въпрос за регулация на бизнеса. Мисля, че всяка държава има право да регулира бизнеса. Смятате ли, че тези действия са насочени срещу „Левски“? От едната страна стои интересът на българския спорт, а от другата на „Левски“? Така ли? Значи интересът на футболния клуб е по-важен от интереса на целия спорт?“

Кралев конкретизира и причината да вярва, че промяна на закона пряко ще облагодетелства родния спорт:

„Тези промени ще доведат до 50 милиона лева повече за българския спорт. Никой не се намесва в бизнеса на компаниите за залози, а за регулация на моментните лотарийни игри. Това ще се отрази най-добре на целия български спорт. Промените в Закона за хазарта водят до по-големи приходи за тотализатора и министерството на спорта. По принцип бюджетът на министерството е около 80 млн. лева. От тях 50 млн. отиват за спортните дейности. След промените тези средства ще бъдат увеличени двойно. Това ще бъде добре за българския спорт. Парите за спорт идват основно от тотализатора. Тези промени ще доведат до увеличение на приходите. Няма как да не подкрепя предложение, което ще доведе до увеличение на приходите за българския спорт.“

В лабиринта на мненията се включи и един фенски глас. Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на „Левски“ и участник на срещата с Васил Божков в неделя, не се изказа след събитието на „Герена“, но „изненадващо“ 2 дни по-късно проговори.

„Ако съдбата на българския спорт зависи от одържавяването на някакви частни бизнеси, тогава следва логичният въпрос „Защо не се одържавяват бизнесите на собственика на „Литекс“, който играе в ЦСКА или на собственика на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, за да помагаме на българския спорт? - попита Хиндлиян. - Защо ударът е към спонсора на „Левски"?“. В един момент се появява някакъв спонсор на „Левски“, чийто бизнес може да бъде взет. И „Левски“ се закрепя за около година, стъпва си на краката, хората започват да се събират отново и ние го ликвидираме. Това е доста глупава и елементарна позиция. Много интересно какво ще се случи с тези 50 милиона лева, които ще влязат в Министерството на спорта. Може да стане един чудесен стадион „Българска армия“ с тях...“.

Хиндлиян призна, че не се изключват и предстоящи протести на феновете на „Левски“. Той не беше категоричен, може би защото между самите фенски фракции на „сините“ има разминавания и то отдавна. И донякъде се застрахова: „Когато има сътресения в най-големия и обичан клуб в България, е нормално въпросът за протестите да изникне. Аз отговорно мога да кажа, че сме хора, които държим на определени позиции и принципи и държим да се запознаем и с другата гледна точка, преди да предприемем някакъв тип действия. Ако се стигне до такъв тип действия, държа да подчертая, че те ще бъдат в защита на интересите на нашия любим клуб, който ни е събрал и ни е направил приятели, а няма да бъдат в защита на корпоративни интереси. Ние сме привърженици на Футболен клуб „Левски“, а не сме лобисти на лотарията. Привържениците на „Левски“ са темпераментни хора и, когато техните интереси бъдат нарушени, може да се превърнат едни подобни протести като неприятни сцени.“

Премиерът Бойко Борисов е чакан от феновете на „Левски“ за среща, на която да бъде обсъдено бъдещето на 26-кратните шампиони. Искът на привържениците съвпадна с ангажимент на лидера на ГЕРБ в Давос, който продължава до петък. Преди това обаче ще има нова среща между представители на „синята“ агитка и Васил Божков, на която водещите фенове трябва да изразят своята позиция в създалата се ситуация след допитване до отделните фракции...

Изявление на министър председателя до голяма степен ще покаже накъде ще тръгнат пожарите. В случая изглежда, че няма как да мине без потърпевши.

В целия този ребус всичко изглежда условно и предпоследно. Поне до края на форума в Давос. На факти и конкретика стъпва само изказването на изпълнителния директор на „Национална лотария“ Димитър Ганев от понеделник. „В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи той, допълвайки че казусът ще бъде отнесен до Европейската комисия.

Коментари

Задължително поле