Тортата може да се направи ден по-рано
Празненството на Нова година е по-шумно, бляскаво и многолюдно от коледното, което обикновено прекарваме в семеен кръг. Време е да поканите приятели и да приготвите за тях нещо по-засукано, нещо, което правите веднъж в годината и се е превърнало във ваша „запазена марка“.
Това може да са любимите ви екзотични салати, морски дарове, бавно готвени ястия с мръвки, сочни пържоли с „таен“ сос или торта от тетрадката на баба. При всяко положение осигурете разнообразна и изобилна трапеза, на която да има по нещо за всеки, дори и за най-заклетите вегетарианци: питка, баница с късмети, мезета, салати, туршии, основно и задължително десерт. Плодовете и ядките не се броят, те просто се слагат на масата. Както би казал Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“
За да не ви се струпва всичко в последния ден, когато трябва и да подредите масата, и да се издокарате, спокойно можете да приготвите част от храната предния ден – например тортата или баклавата, които отнемат повече време, освен това е добре да престоят преди сервиране.
Питка „Цвете“
Необходими продукти:
1 кг брашно
3 яйца
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
1 ч. л. захар
250 г прясно мляко
1 пакетче прясна мая
сусам
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява и в него се слагат маята, захарта и 1 с. л. брашно. Завива се с кърпа и се оставя за 15 мин. да шупне. После се добавят яйцата - от едното се заделя жълтък за намазване накрая. По малко се слага брашното, солта и се замества меко тесто. Оставя се, завито в кърпа, да втаса около 1 час. Разделя се на 4 части - най-голямата се слага в средата на тавата като топка. Други две се разточват на кръгове, намазват се с меко масло по средата и се слагат един върху друг. Така слепеният кръг се реже на 6 триъгълника, като всеки от тях се продупчва с нож по средата, острият край се прокарва през дупката и се издърпва от другата страна, за да се получи формата на цвете. Те се редят с острата част върху топката. Последното парче тесто се реже по същия начин като за цветята, само че триъгълниците се навиват като кроасани. Редят се отстрани до стените на тавата. Втасва още 30 мин. Намазва се с жълтък, разбит с 2 с. л. прясно мляко. Поръсва се със сусам. Пече се на 200 градуса около 40 мин.
Кавърма в омлет
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
3-4 стръка праз
1 ч. ч. домати от буркан
4-5 печени чушки
1-2 люти чушки
1 ч. л. чубрица
черен пипер, щипка мащерка, сол
2 с. л. мас
2 с. л. олио
За омлетите (за 6 души):
12 яйца
6 с. л. брашно
12 с. л. вода
1 каф. ч. олио
Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязаното на хапки свинско месо почти до омекване (може да се сложи малко водичка). В същата мазнина задушаваме лука, нарязан на ситно, доматите и чушките. Слагаме подправките и връщаме месото. Задушаваме на тих огън, докато остане на мазнина. Всеки омлет се прави от 2 яйца, 2 с. л. вода, 1 с. л. брашно, сол. Кавърмата се слага върху едната половина на омлета и се загъва по диагонал. Поднася се с люта чушка и гарнитура по желание.
Телешки език с манатарки
Необходими продукти:
1 телешки език (600 г)
50 г сушени манатарки
1 глава лук
12 зърна черен пипер
3 зърна бахар
1 дафинов лист
За соса:
0,5 л бульон
200 мл бяло вино
200 г гъби
3 с. л. готварска сметана
2 с. л. брашно
2 с. л. олио
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Телешкият език се сварява до готовност заедно с нарязания на едро лук, сушените манатарки, дафиновия лист, черен пипер на зърна и бахар. Обелва се и се нарязва на филийки, които се подреждат в подходящ съд заедно с манатарките. Бульонът от варенето се прецежда. Гъбите за соса се нарязват и се задушават в малко загрято олио. Брашното се размива в малко студена вода. Слага се към врящия бульон и се сипват готварската сметана, задушените гъби, бялото вино, черен пипер и сол на вкус. Езикът се сервира полят с приготвения сос.
Домашна торта „Гараш“
Необходими продукти:
6 яйца
300 г смлени орехи
200 г масло
1,5 ч. ч. захар
3 с. л. какао
малко коняк
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с 1 ч. ч. захар. Добавят се маслото, какаото и ванилията. От тази смес се отделя 1,5 ч. ч. за крем на тортата. Към останалата смес се добавят смлените орехи (2 ч. ч.) и няколко капки коняк. Добавят се белтъците, разбити на сняг с останалата половин чаша захар. От тази смес се опича блат на умерена фурна – 200-180 градуса, за 40 минути (пробва се с клечка), който се разделя на 3 кори. Всяка от тях се покрива с крема, от него се намазва и отстрани. Отгоре се поръсват смлени орехи, може да се сложат и орехови ядки на половинки.
Хит на седмицата
Пържоли в зелев лист
Необходими продукти:
вратни свински пържоли според броя на хората
листа от кисело зеле и малко зелев сок
черен пипер, кимион, червен пипер, горчица
1 дафинов лист
1 ч. ч. червено вино
2-3 с. л. мас и малко масло
Начин на приготвяне:
Пържолите леко се начукват и се намазват с горчица. Поръсваме ги с черен пипер, кимион, червен пипер. На дъното на йенска тенджера, гювеч или тенджера под налягане слагаме зелеви листа. Всяка пържола се завива в зелев лист и се нарежда плътно в съда. Сипваме виното, зелевия сок и малко вода. В средата слагаме дафиновия лист. Отгоре покриваме със зелеви листа и притискаме с чиния (ако ще ги варим). Слагаме на котлона и варим на слаб огън или печем във фурна на 180 градуса под капак, който към края на готвенето отхлупваме.