Уникални рецепти от Банско

Уникални рецепти от Банско

За празниците

Задругата на механджиите в града поддържа живи традициите

Поне 5 часа са нужни за вкусна манджа

Студентският празник е генералната репетиция на Банско за предстоящия зимен сезон. Туристическият бизнес обаче се е захванал да направи града целогодишен курорт, в който гостите да идват не само за спорт, а и да се запознаят с културното наследство и да опитат традиционната банска кухня. За последното усилено работи задругата на 12 местни семейни механи „Уникално Банско“. В нея участват наследниците на най-старите съдържатели на механи, които развиват бизнеса си в своите родни къщи. През септември те, заедно със Съюза на туристическия бизнес в града, организираха кулинарен празник, а догодина през август смятат да го разширят в балкански кулинарен фестивал с участници и от чужбина.

Юлия Попова е член на управата на задругата и четвърто поколение наследник във фамилията, основала механата „Дедо Пене“. Къщата, в която се намира днес гостилницата, е построена още в далечната 1820 г., за да приюти преместилото се от друго място семейство на търговци на месо. Постепенно се оформил смесен магазин, в който имало всичко, дори тухли. Превръща го в механа прадядото на Юлия, на когото е и наречена.

„Местни семейства, в които бащи, майки, баби са се занимавали с кулинария, се обединихме в идеята да запазим традицията, да продължим делото на нашите деди – разказва Юлия. – В резултат направихме кулинарния фестивал „Уникално Банско“ в центъра на града, на площада, където хората много се наслаждаваха. Имаше демонстрации и дегустации на традиционните бански ястия, както и рецепти от по-старо време, които не ги приготвяме всекидневно, а само по специални поводи.

Повечето бански ястия са с месо и се готвят бавно, на слаб огън, поне 5-6 часа, но имаше и вегетариански, към които напоследък интересът расте, главно с боб и картофи – популярни храни в района. Българите търсят най-много капама, суджук на скара, печен боб. Чужденците определено искат да опитат местната кухня, затова посещават механите.“

Капама

Необходими продукти (за 12 души):
1 кисела зелка
500 г телешко месо
500 г пилешко;
500 г свински врат
500 г банска кървавица или суджук
1 ч. ч. ориз (объл)
1-2 глави кромид лук
200 мл бяло вино
черен пипер, кимион, дафинов лист

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва с ориза в олио или мас. Зелето се нарязва на ситно, като се оставят няколко цели листа. Месото (без кървавицата) се реже на парченца. Дъното на глинен гювеч се застила с няколко листа зеле. Отгоре започват да се редят продуктите на пластове: ориз, зеле, месо, докато съдът се напълни. Помежду им се слагат подправките. Кървавицата се слага отгоре навита. Доливат се малко вода и виното. Най-отгоре отново се нареждат цели зелеви листа. Капакът на съда се залепва с тесто или под него се слага алуминиево фолио. Пече се отначало на силна фурна (около 30 минути), а след като заври – на умерена фурна още 5-6 часа. 

Чомлек

Необходими продукти:
1,5 кг месо с кост (телешки и свински джолан)
1 кг картофи
3-4 глави лук
3-4 моркова
1 глава чесън
300 мл вино
1-2 сухи червени чушки
4-5 с. л. доматен сок (пюре)
сол, черен пипер, дафинов лист

Начин на приготвяне:
На дъното на глинен гювеч се слага доматеното пюре. Продуктите се нареждат един след друг на пластове. След доматите се слага един пласт от свинското месо, предварително нарязано на едро и овкусено, следват картофите на едро, лукът на едро, морковите (цели), телешкото месо. Подправките се разпределят между пластовете. Ястието се похлупва и се готви на много тих огън няколко часа. Най-вкусно става, ако чомлекът се готви цяла нощ на фурна на 100 градуса.

Катино мезе

Необходими продукти:
500 г свинско месо (плешка или бут)
2 глави лук
250 г гъби
2-3 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
50 мл масло или олио
100 мл червено вино
2-3 с. л. лютеница
1 ч. ч. вода
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Нарязваме свинското на парченца и го запържваме, прибавяме нарязаните на едро гъби и лука на полумесеци и продължаваме да пържим, докато лукът потъмнее. След 1-2 мин. прибавяме наситнения чесън, червения пипер, виното, солта и черния пипер. Добавяме лютеницата, размита в 1 ч. ч. топла вода, за да стане по-сочно мезето и да се получи сос. Задушаваме на слаб огън 30 минути. Ако искаме по-гъст сос, пържим, докато водата поизври, още около 10 мин. Готовото ястие се поръсва с наситнен магданоз. 

Шупла

Необходими продукти:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. л. олио
1 равна каф. л. сол
1 равна каф. л. сода за хляб
50 мл вода
100 г брашно
150 г сирене
краве масло за намазване

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със солта. Към тях се изсипват последователно киселото мляко, олиото и накрая водата. Добавя се брашното с размесената в него сода. Получава се тесто, по-гъсто от това за палачинки. В намазнена тава (диаметър 28 см) се излива кашата и отгоре се натрошава сиренето. Шуплата се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Изважда се, намазва се с масло и се връща във фурната да се допече още 5 минути. 

Хит на седмицата

Борек

Необходими продукти:
500 г тиква 
100 г захар 
150 г орехи 
30 мл олио
3 ч. л. брашно

Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквата на едро ренде. Орехите се счукват на едро. Вместо брашно могат да се ползват натрошени готови кори за баница. Смесват се всички продукти и се слагат в намазана предварително тавичка. Трябва да се получи дебелина 5-6 см. Заравнява се и се пече до готовност. Необходими са 10-15 минути и десертът е готов.