Интер може да смени собственика си заради държавна директива

Интер може да бъде пряко засегнат от решението на Китайската комунистическа партия, която издаде директива, в която ясно се посочва, че притежаването на чужда собственост от висши служители е забранено. Семейство Джанг, което управлява клуба, също е засегнато от това решение, което има силни връзки със Си Дзинпин, президента на Китай.

„Издадена през март, директивата забранява на съпрузите и децата на министерски служители да държат, пряко или косвено,всяка чуждестранна собственост или акции на юридически лица, регистрирани извън Китайската народна република", отбелязва Wall Street Journal.

Решението е взето от Си Дзинпин да избегне сценарий, при който неговите доверени хора ще бъдат поставени в ситуация, подобна на тази на руските олигарси, които бяха масово санкционирани от западните държави след началото на войната в Украйна.

Директивата обаче е насочена и към Стивън Джанг, 30-годишният собственик на миланския клуб. Дори и да не е замесен, баща му Джан Джиндонг играе важна роля на китайската политическа сцена, така че Интер може да бъде продаден.
Джан Кангян, собственикът на Интер е син на Джан Джиндонг, един от най-богатите и влиятелни хора в Китай. Forbes оценява състоянието му на над 7,5 милиарда долара. 

Освен това семейството има силни връзки със Си Дзинпин, лидера на Китайската комунистическа партия. 

Когато пое Интер през октомври 2018 г., той стана най-младият собственик на клуб в европейския футбол, само на 26 години. 

692 милиона евро беше цената, платена от Стивън Джанг за 41% от акциите на Интер. С Джанг начело нерадзурите спечелиха титлата, Суперкупата и Купата на Италия.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят